Econoom: ‘Tekort aan mondkapjes is een schande, daar gaan we ons dood voor schamen’
Dat een aantal grote bedrijven nu zelf mondkapjes gaan produceren vanwege het tekort in Nederland is positief, maar aan de andere kant 'een schande'. Dat zegt econoom Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Filterproducent Afpro uit Alkmaar en beddenfabrikant Auping uit Deventer hebben besloten miljoenen mondkapjes te gaan maken, schrijft dagblad Trouw. De bedrijven mikken op een half miljoen mondkapjes per dag eind deze maand. Volgens minister Van Rijn voor Medische Zorg zijn er in ons land per week 4,5 miljoen kapjes nodig om zorgpersoneel te beschermen bij het behandelen van coronapatiënten.
LEES OOK: ‘Niet overal in de zorg zijn genoeg beschermingsmiddelen tegen corona’
Ook andere grote bedrijven spelen een rol bij de productie van de mondkapjes. Zo helpt chipmachinefabrikant ASML bij het vervoer van een mondkapjesmachine vanuit China naar Nederland en chemiebedrijf DSM zorgt dat er genoeg filtermaterialen zijn voor bij de productie van de kapjes.
PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen is "heel blij" met de stap die de bedrijven nemen, zegt zij in Goedemorgen Nederland. "Ik krijg elke dag berichten van mensen die in de zorg werken dat ze geen beschermende materialen hebben of de voorraad nog maar een paar dagen is. En omdat het van ver moet komen, duurt het ook gewoon lang om het hier te krijgen", doelt Ploumen op de mondkapjes. "Dus dit is heel geruststellend."
'Mondkapjes schande van deze crisis'
Econoom Esther van Rijswijk vindt de actie van de bedrijven sympathiek, maar is kritisch op het feit dat dit nodig is. "De mondkapjes zijn ook wel de schande van deze crisis." Volgens Van Rijswijk had de overheid veel beter voorbereid moeten zijn en had het eerder al veel meer mondkapjes in huis moeten halen.
"Een pandemie stond in de risicorapportages van de afgelopen jaren heel hoog. En blijkbaar hebben we daar met z'n allen niet over nagedacht. En dat we nu twee maanden later eindelijk de mondkapjes hebben die we nodig hebben, daar gaan we ons in de toekomst bij de evaluatie echt nog dood voor schamen."