main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 april 2020 — 11:16

Grote zorgen om mensen die zorg mijden wegens corona: ‘Kan ernstige gevolgen hebben’

Mensen die zorg mijden omdat ze denken dat er in ziekenhuizen geen plaats is vanwege het coronavirus, brengen zichzelf in hele gevaarlijke situaties. Dat zegt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kruizinga, bestuurder bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, merkt ook dat het in haar ziekenhuis een stuk rustiger is dan normaal als het gaat om mensen met andere klachten dan het coronavirus. “We merken dat mensen bang zijn om naar het ziekenhuis te komen.”

LEES OOK: ‘Behandel coronapatiënten thuis om ziekenhuizen te ontlasten’

Die angst om corona op te lopen in het ziekenhuis is onnodig, zegt Kruizinga. “Met de maatregelen die wij hebben genomen heb je een veel kleinere kans om corona te krijgen bij ons in het ziekenhuis dan in een supermarkt.”

Overlijden door zorg mijden

Dat mensen toch zorg mijden, baart Kruizinga zorgen. “Je ziet dat mensen wegblijven en dat kan op den duur hele ernstige gevolgen hebben. We zien hartinfarcten die we in tijden niet gezien hebben. We zien mensen met beroerten die veel te laat binnenkomen, waardoor we ze niet meer kunnen helpen. Er overlijden op dit moment ook meer mensen aan andere kwalen dan Covid-19 dan normaal rond deze tijd. En dat komt ook voor een groot deel door het mijden van zorg. Dat is echt een hele kwalijke zaak.”

Niet meer te redden

Dat beeld wordt bevestigd door ambulancemedewerkers. “Wij merken dat we veertig procent minder ritten doen dan gebruikelijk”, zegt directeur Robert van Barneveld van UMCG Ambulancezorg. “Wij hebben meegemaakt dat iemand pas na twee dagen belde die al twee dagen pijn op de borst had. Hij bleek toen al zo’n groot hartinfarct te hebben dat hij niet meer te redden was.”

LEES OOK: Militairen helpen coronapatiënten in ziekenhuis Ede: ‘Heel waardevol’

Hij ondersteunt de oproep van Kruizinga om ook met andere klachten zoals buikpijn of pijn op de borst gewoon zoals altijd naar dokter of 112 te bellen. “Er is zeker genoeg capaciteit”, zegt Van Barneveld. “Onze mensen staan klaar om u van uw huis naar het ziekenhuis te brengen als u zorg nodig heeft.”

‘Alsjeblieft, bel!’

Ook VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen schaart zich achter de oproep. “Het is goed dat we rekening houden met de drukte in ziekenhuizen, maar normale ziektes gaan ook gewoon door. Mensen, denk alsjeblieft aan je gezondheid. Dus bel naar een dokter als er iets is. Die kan dan een afweging maken over wat er wel en niet nodig is.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer