Kabinet wil schadevergoedingen voor wachtende asielzoekers afschaffen
Asielzoekers die in Nederland te lang wachten op een besluit over een asielaanvraag kunnen daar wat het kabinet betreft straks geen schadevergoeding meer voor aanvragen. De ministerraad heeft besloten de dwangsommen af te schaffen.
Eind vorig jaar meldde staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid dat Nederland dit jaar miljoenen extra zou moeten betalen aan dwangsommen voor asielzoekers die te lang moesten wachten voordat duidelijk werd of zij in Nederland mogen blijven.
Miljoen per week voor dwangsommen asielzoekers
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft normaal zes maanden de tijd om een aanvraag te beoordelen. Lukt dat niet, dan kan de asielzoeker een schadevergoeding eisen. Door deze regeling af te schaffen wil het kabinet voorkomen dat wekelijks 1 miljoen euro belastinggeld op gaat aan dwangsommen.
LEES OOK: PVV wil met noodwet einde maken aan dwangsommen asielzoekers
De afschaffing van deze dwangsommen is nog niet helemaal geregeld, want de Raad van State moet er nog advies over uitbrengen en ook de Tweede Kamer moet zich nog over dit voorstel buigen.
Taskforce
Dat asielzoekers straks geen schadevergoeding meer kunnen eisen, zal volgens het kabinet echter niet betekenen dat de IND hen nu nog langer laat wachten op een asielbesluit. Het kabinet schrijft het 'van groot belang' te vinden dat de aanvragen op tijd worden behandeld.
Er komt een speciale Taskforce om de achterstanden bij de IND weg te werken. 'Deze Taskforce stelt alles in het werk om nog in 2020 14.000 zaken af te handelen met een dwangsom en waarvoor een dwangsom dreigt. Hiervoor worden onorthodoxe maatregelen niet geschuwd', aldus het kabinet. Wat er met die onorthodoxe maatregelen wordt bedoeld, is niet duidelijk.