main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 9 april 2020 — 08:58

De ‘anderhalvemetersamenleving’ duurt misschien wel twee jaar: hoe gaan we dat doen?

Een paar weken geleden hadden we er nog nooit van gehoord: de anderhalvemetersamenleving. Nu is de vraag: hoe lang duurt het nog? Tot we een vaccin hebben, vertelt microbioloog Jan Kluytmans tegen het AD. En dat kan nog wel twee jaar duren. Wat betekent dat voor onze maatschappij? “Alles wordt proberen, aanpassen en weer opnieuw proberen”, zegt econoom Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Terug naar normaal is een kwestie van de lange adem, zei ook Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. Volgens hem moeten we zoeken naar het ‘nieuwe normaal’. “Verschillende ondernemers denken hier al over na”, zegt Van Rijswijk. “Zo wil ook de horeca natuurlijk graag weer haar deuren openen. Restaurants zouden bijvoorbeeld maar de helft van de gebruikelijke gasten kunnen ontvangen, wat natuurlijk weer flink inhakt op de inkomst. Ook met het openbaar vervoer moet rekening gehouden worden. In een normale spits is het niet ongewoon dat je tegen elkaar aan staat, dat is in de huidige samenleving ondenkbaar.”

Maatregelen op scholen

De Algemene Vereniging Schoolleiders is in gesprek over de maatregelen op scholen. Een idee voor nu is het opsplitsen van klassen. Dat zou betekenen dat de ene helft de ene dag naar school gaat en de andere helft de andere dag.

Dit heeft voor docent én ouder grote gevolgen, dus of dit ‘de’ oplossing is is nog maar de vraag. “We merken dat kinderen school missen”, zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Om die reden vindt Ploumen het heel goed dat scholen over oplossingen nadenken. “We moeten allemaal heel creatief zijn.”

LEES OOK: ‘Kabinet werkt toe naar een anderhalve-meter-economie’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier