main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2020 — 11:18

EU-landen nog oneens over steunpakket: ‘Italië misbruikt deze crisis om zin te krijgen’

De Europese ministers van Financiën zijn het na een nacht vergaderen nog niet eens over een steunpakket voor landen die financieel in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, zoals Spanje en Italië. CDA-Europarlementariër Esther de Lange verwacht dat er uiteindelijk een compromis komt, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens De Lange is het belangrijk dat er een akkoord komt. “De ministers van Financiën moeten het voorwerk doen voor de volgende Europese top. Als deze bijeenkomst mislukt, dan weten we niet of er straks bij de leiders een akkoord gaat komen.” De Lange steunt de aanpak van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. “De druk is hoog, maar ik vind het heel terecht dat Hoekstra het niet tegen iedere prijs uitonderhandeld.”

Compromis dichtbij, Italië misbruikt crisis

De Lange denkt dat landen naar een compromis neigen. Volgens haar liggen er een aantal mogelijkheden voor steun op tafel, bijvoorbeeld het inzetten van de Europese Investeringsbank. “Dat gaat met name om liquiditeit voor ondernemers. Dat laat zien dat de Europese Unie ook voor ondernemers het één en ander kan doen. Het gaat ook over toegang tot het Europees noodfonds. Dat moet natuurlijk onder de juiste voorwaarden gebeuren. Italië zegt dat de enige manier om hen te helpen en solidariteit te tonen, is met de eurobonds. Ze misbruiken de crisis eigenlijk om te krijgen wat ze in het verleden altijd al gewild hebben.”

Volgens De Lange is Nederland terecht voorzichtig is als het gaat om het instemmen met de eurobonds. “De grote vraag is daar is; wat gebeurt er als één van die landen die in de gemeenschappelijke schuld zit, zijn verplichten niet nakomt. Moeten de andere landen dan bijspringen? Die verantwoordelijkheid is nooit geregeld. Mensen willen dat niet, wij willen dat terecht niet. Daardoor zijn voorstellen op dit gebied op niks uitgelopen.”

Nederland wijst niet met het vingertje

Zuid-Europese landen hekelen de houding van Nederland in de onderhandelingen, die niet solidair zou zijn. De Lange vindt minister Hoekstra terecht voorzichtig is. “We hebben het hier over een noodfonds van 400 miljard euro, we hebben het over honderden miljarden die via de investeringsbank kunnen worden ingezet, de Europese Centrale Bank heeft al maatregelen aangekondigd. Er ligt een heel pakket.”

De Lange: “De solidariteit wil men tonen, maar men wil terecht geen blanco check uitschrijven. Zeker niet aan regeringen als die in Italië, die jaren heeft geroepen dat ze de Europese Unie en de euro willen slopen.”

Spanningen tussen noord en zuid

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof sluit zich aan bij De Lange. “Ik denk dat het goed is dat Nederland zaken wil bespreken onder voorwaarden. Die voorwaarden hadden we eigenlijk al moeten hebben voor deze crisis.”

Vonhof is geen fan van de eurobonds. “Het grote voordeel is dat wij als Nederland hebben, is dat we een gezonde economie hebben en een gezonde staatsschuld en daarom een lage rente op onze lening. Wat je ziet met eurobonds, is dat we gaan uitmiddelen met andere landen en dat onze rentepercentages omhoog gaan. Alles wat wij met spaarzaamheid hebben opgebracht de afgelopen jaren, schuift de andere kant op.”

LEES OOK: ‘Thierry Baudet wil nog meer steun voor ondernemers: ‘Interessante plannen’’

De Lange: “Deze spanning zit al heel lang in de Europese Unie. Eigenlijk al vanaf het moment dat de euro is ingevoerd, had je twee visies over hoe je de economie moet regelen. Die spanning komt op het moment van crisis extra hard naar boven toe. Daarom is het nu zaak om solidariteit te tonen, maar niet zomaar te tekenen bij het kruisje.”

Wat moet de Europese Unie doen?

De Lange denkt dat maatregelen om landen als Italië te helpen, ook voordelig kunnen zijn voor Nederland. “De Europese Investeringsbank heeft meer werkkapitaal nodig. Dat is iets dat gegarandeerd wordt door lidstaten. Dat kunnen we doen en moeten we doen. Daar heeft het hele bedrijfsleven in Europa voordeel van. Rechtstreeks in Nederland, of doordat de economie weer sneller gaat draaien in de rest van Europa, wat voor ons als handelsland van belang is.”

De Lange denkt ook dat het goed is om het noodfonds in te zetten. Volgens de CDA’er kan dat tegen meer gunstige voorwaarden dan bij de economische crisis. “Want dit is geen crisis die door jarenlang verkeerd beleid is opgebouwd, dit overkomt ons allemaal. Het is logisch dat je dat onder andere voorwaarden doet, maar niet zonder voorwaarden. Je moet blijven controleren dat dat geld fatsoenlijk ingezet wordt.”

 

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer