main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 8 april 2020 — 11:18

EU-landen nog oneens over steunpakket: ‘Italië misbruikt deze crisis om zin te krijgen’

De Europese ministers van Financiën zijn het na een nacht vergaderen nog niet eens over een steunpakket voor landen die financieel in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, zoals Spanje en Italië. CDA-Europarlementariër Esther de Lange verwacht dat er uiteindelijk een compromis komt, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens De Lange is het belangrijk dat er een akkoord komt. “De ministers van Financiën moeten het voorwerk doen voor de volgende Europese top. Als deze bijeenkomst mislukt, dan weten we niet of er straks bij de leiders een akkoord gaat komen.” De Lange steunt de aanpak van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. “De druk is hoog, maar ik vind het heel terecht dat Hoekstra het niet tegen iedere prijs uitonderhandeld.”

Compromis dichtbij, Italië misbruikt crisis

De Lange denkt dat landen naar een compromis neigen. Volgens haar liggen er een aantal mogelijkheden voor steun op tafel, bijvoorbeeld het inzetten van de Europese Investeringsbank. “Dat gaat met name om liquiditeit voor ondernemers. Dat laat zien dat de Europese Unie ook voor ondernemers het één en ander kan doen. Het gaat ook over toegang tot het Europees noodfonds. Dat moet natuurlijk onder de juiste voorwaarden gebeuren. Italië zegt dat de enige manier om hen te helpen en solidariteit te tonen, is met de eurobonds. Ze misbruiken de crisis eigenlijk om te krijgen wat ze in het verleden altijd al gewild hebben.”

Volgens De Lange is Nederland terecht voorzichtig is als het gaat om het instemmen met de eurobonds. “De grote vraag is daar is; wat gebeurt er als één van die landen die in de gemeenschappelijke schuld zit, zijn verplichten niet nakomt. Moeten de andere landen dan bijspringen? Die verantwoordelijkheid is nooit geregeld. Mensen willen dat niet, wij willen dat terecht niet. Daardoor zijn voorstellen op dit gebied op niks uitgelopen.”

Nederland wijst niet met het vingertje

Zuid-Europese landen hekelen de houding van Nederland in de onderhandelingen, die niet solidair zou zijn. De Lange vindt minister Hoekstra terecht voorzichtig is. “We hebben het hier over een noodfonds van 400 miljard euro, we hebben het over honderden miljarden die via de investeringsbank kunnen worden ingezet, de Europese Centrale Bank heeft al maatregelen aangekondigd. Er ligt een heel pakket.”

De Lange: “De solidariteit wil men tonen, maar men wil terecht geen blanco check uitschrijven. Zeker niet aan regeringen als die in Italië, die jaren heeft geroepen dat ze de Europese Unie en de euro willen slopen.”

Spanningen tussen noord en zuid

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof sluit zich aan bij De Lange. “Ik denk dat het goed is dat Nederland zaken wil bespreken onder voorwaarden. Die voorwaarden hadden we eigenlijk al moeten hebben voor deze crisis.”

Vonhof is geen fan van de eurobonds. “Het grote voordeel is dat wij als Nederland hebben, is dat we een gezonde economie hebben en een gezonde staatsschuld en daarom een lage rente op onze lening. Wat je ziet met eurobonds, is dat we gaan uitmiddelen met andere landen en dat onze rentepercentages omhoog gaan. Alles wat wij met spaarzaamheid hebben opgebracht de afgelopen jaren, schuift de andere kant op.”

LEES OOK: ‘Thierry Baudet wil nog meer steun voor ondernemers: ‘Interessante plannen’’

De Lange: “Deze spanning zit al heel lang in de Europese Unie. Eigenlijk al vanaf het moment dat de euro is ingevoerd, had je twee visies over hoe je de economie moet regelen. Die spanning komt op het moment van crisis extra hard naar boven toe. Daarom is het nu zaak om solidariteit te tonen, maar niet zomaar te tekenen bij het kruisje.”

Wat moet de Europese Unie doen?

De Lange denkt dat maatregelen om landen als Italië te helpen, ook voordelig kunnen zijn voor Nederland. “De Europese Investeringsbank heeft meer werkkapitaal nodig. Dat is iets dat gegarandeerd wordt door lidstaten. Dat kunnen we doen en moeten we doen. Daar heeft het hele bedrijfsleven in Europa voordeel van. Rechtstreeks in Nederland, of doordat de economie weer sneller gaat draaien in de rest van Europa, wat voor ons als handelsland van belang is.”

De Lange denkt ook dat het goed is om het noodfonds in te zetten. Volgens de CDA’er kan dat tegen meer gunstige voorwaarden dan bij de economische crisis. “Want dit is geen crisis die door jarenlang verkeerd beleid is opgebouwd, dit overkomt ons allemaal. Het is logisch dat je dat onder andere voorwaarden doet, maar niet zonder voorwaarden. Je moet blijven controleren dat dat geld fatsoenlijk ingezet wordt.”

 

 

Door: Peter Visser

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier