EU-landen nog oneens over steunpakket: ‘Italië misbruikt deze crisis om zin te krijgen’
De Europese ministers van Financiën zijn het na een nacht vergaderen nog niet eens over een steunpakket voor landen die financieel in zwaar weer verkeren door de coronacrisis, zoals Spanje en Italië. CDA-Europarlementariër Esther de Lange verwacht dat er uiteindelijk een compromis komt, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens De Lange is het belangrijk dat er een akkoord komt. “De ministers van Financiën moeten het voorwerk doen voor de volgende Europese top. Als deze bijeenkomst mislukt, dan weten we niet of er straks bij de leiders een akkoord gaat komen.” De Lange steunt de aanpak van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra. “De druk is hoog, maar ik vind het heel terecht dat Hoekstra het niet tegen iedere prijs uitonderhandeld.”
Compromis dichtbij, Italië misbruikt crisis
De Lange denkt dat landen naar een compromis neigen. Volgens haar liggen er een aantal mogelijkheden voor steun op tafel, bijvoorbeeld het inzetten van de Europese Investeringsbank. “Dat gaat met name om liquiditeit voor ondernemers. Dat laat zien dat de Europese Unie ook voor ondernemers het één en ander kan doen. Het gaat ook over toegang tot het Europees noodfonds. Dat moet natuurlijk onder de juiste voorwaarden gebeuren. Italië zegt dat de enige manier om hen te helpen en solidariteit te tonen, is met de eurobonds. Ze misbruiken de crisis eigenlijk om te krijgen wat ze in het verleden altijd al gewild hebben.”
Volgens De Lange is Nederland terecht voorzichtig is als het gaat om het instemmen met de eurobonds. “De grote vraag is daar is; wat gebeurt er als één van die landen die in de gemeenschappelijke schuld zit, zijn verplichten niet nakomt. Moeten de andere landen dan bijspringen? Die verantwoordelijkheid is nooit geregeld. Mensen willen dat niet, wij willen dat terecht niet. Daardoor zijn voorstellen op dit gebied op niks uitgelopen.”
Nederland wijst niet met het vingertje
Zuid-Europese landen hekelen de houding van Nederland in de onderhandelingen, die niet solidair zou zijn. De Lange vindt minister Hoekstra terecht voorzichtig is. “We hebben het hier over een noodfonds van 400 miljard euro, we hebben het over honderden miljarden die via de investeringsbank kunnen worden ingezet, de Europese Centrale Bank heeft al maatregelen aangekondigd. Er ligt een heel pakket.”
De Lange: “De solidariteit wil men tonen, maar men wil terecht geen blanco check uitschrijven. Zeker niet aan regeringen als die in Italië, die jaren heeft geroepen dat ze de Europese Unie en de euro willen slopen.”
Spanningen tussen noord en zuid
Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof sluit zich aan bij De Lange. “Ik denk dat het goed is dat Nederland zaken wil bespreken onder voorwaarden. Die voorwaarden hadden we eigenlijk al moeten hebben voor deze crisis.”
Vonhof is geen fan van de eurobonds. “Het grote voordeel is dat wij als Nederland hebben, is dat we een gezonde economie hebben en een gezonde staatsschuld en daarom een lage rente op onze lening. Wat je ziet met eurobonds, is dat we gaan uitmiddelen met andere landen en dat onze rentepercentages omhoog gaan. Alles wat wij met spaarzaamheid hebben opgebracht de afgelopen jaren, schuift de andere kant op.”
LEES OOK: ‘Thierry Baudet wil nog meer steun voor ondernemers: ‘Interessante plannen’’
De Lange: “Deze spanning zit al heel lang in de Europese Unie. Eigenlijk al vanaf het moment dat de euro is ingevoerd, had je twee visies over hoe je de economie moet regelen. Die spanning komt op het moment van crisis extra hard naar boven toe. Daarom is het nu zaak om solidariteit te tonen, maar niet zomaar te tekenen bij het kruisje.”
Wat moet de Europese Unie doen?
De Lange denkt dat maatregelen om landen als Italië te helpen, ook voordelig kunnen zijn voor Nederland. “De Europese Investeringsbank heeft meer werkkapitaal nodig. Dat is iets dat gegarandeerd wordt door lidstaten. Dat kunnen we doen en moeten we doen. Daar heeft het hele bedrijfsleven in Europa voordeel van. Rechtstreeks in Nederland, of doordat de economie weer sneller gaat draaien in de rest van Europa, wat voor ons als handelsland van belang is.”
De Lange denkt ook dat het goed is om het noodfonds in te zetten. Volgens de CDA’er kan dat tegen meer gunstige voorwaarden dan bij de economische crisis. “Want dit is geen crisis die door jarenlang verkeerd beleid is opgebouwd, dit overkomt ons allemaal. Het is logisch dat je dat onder andere voorwaarden doet, maar niet zonder voorwaarden. Je moet blijven controleren dat dat geld fatsoenlijk ingezet wordt.”
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meer