main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 april 2020 — 10:03

‘Air France-KLM heeft staatssteun nodig om te overleven’

Air France-KLM heeft vanwege de coronacrisis snel staatssteun van de Franse en Nederlandse regeringen nodig om de vloot in de lucht te kunnen houden. Dat heeft Air France-baas Anne Rigail tegen de Franse krant Le Figaro gezegd. Ondertussen ziet Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet nu de mogelijkheid om KLM te nationaliseren. “Heel erg onverstandig”, zegt directeur Politieke Zaken bij HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

De directie van Air France-KLM is in gesprek met de regeringen in de landen, die beide 14 procent van de aandelen bezitten, om te kijken in welke vorm het luchtvaartconcern kan worden gesteund. “De gesprekken zijn aan de gang. Het concern heeft 6 miljard euro in kas, maar we zullen snel financiële hulp nodig hebben”, zei Rigail zonder meer details te willen bekendmaken.

‘Staatssteun is absoluut noodzakelijk’

Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro’s aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor moeten staan. “De steun van de Franse en Nederlandse regering is absoluut noodzakelijk om hier doorheen te komen”, zei Rigail. “We zijn dankbaar dat beide landen hebben toegezegd om te helpen.

Thierry Baudet zei gisteren in het radioprogramma Haagse Lobby dat dit een kans is om KLM weer in Nederlandse handen te krijgen. “KLM mag niet failliet gaan en ik zie mogelijkheden om de dramatische fusie met Air France te ontvlechten.” De fusie was volgens Baudet een “blunder van het kaliber euromunt”.

‘Ingehaald op links’

Nationalisering van KLM vindt de VVD op dit moment niet verstandig, zo zegt VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema in Goedemorgen Nederland. “Onze regering is goed bezig om te kijken hoe we zo’n belangrijk icoon van Nederland kunnen ondersteunen. Om dan links ingehaald te worden door Baudet, dat lijkt me een beetje teveel van het goede.”

Ook directeur Politieke Zaken bij HCSS Han ten Broeke noemt nationalisering van KLM “heel erg onverstandig”. “Overname betekent dat de Nederlandse overheid de baas van KLM wordt. Ik vind het opvallend dat een Nederlandse politicus de Fransen inhaalt als het gaat om nationalisering. Dat is niet iets waar wij snel toe overgaan, en waarvan ik betwijfel of dat voor KLM nu noodzakelijk is.”

LEES OOK: Overheid koopt aandelen in holding Air France-KLM

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier