Speciaal onderwijs ziet problemen bij leerlingen toenemen door coronamaatregelen
Nu alle scholieren thuiszitten, zorgt dat bij ouders van kinderen in het speciaal onderwijs voor grote druk. Dat leidt bij de jongeren met een beperking tot extra problemen, zegt Brechtje van de Kant, schooldirecteur van Voortgezet Speciaal Onderwijs in Houten.
Voor ouders van leerlingen in het reguliere onderwijs is het al een hele kluif om les te geven. Maar voor ouders van kinderen in het speciaal onderwijs is deze taak extra zwaar. Scholen in het speciaal onderwijs maken zich dan ook grote zorgen nu de maatregelen zijn verlengd tot 28 april.
'Dit vraag veel van ouders'
"Ook in het speciaal onderwijs wordt het digitale onderwijs nu vormgegeven, dat is erg positief", zegt Van de Kant. "Samen met ouders en leerlingen komt dat heel goed van de grond. Aan de andere kant hebben wij leerlingen op school die meer nodig hebben dan een reguliere leerling. Dat vraagt behoorlijk wat van ouders."
De schooldirecteur ziet de problemen bij de kinderen dan ook toenemen nu zij langere tijd thuiszitten. "Nu het langer duurt krijgen leerlingen meer stemmingsproblemen. Zij raken met zichzelf in de knoop en trekken zich terug. Het wordt lastiger voor hen om aan het werk te gaan. Bij sommige leerlingen lukt het helemaal niet om thuis schoolwerk te maken."
Extra maatregelen
Om de kwetsbare leerlingen te helpen, neemt de school nu extra maatregelen. "We zijn al bezig met veel begeleiding vanuit de mentoren. Ook is het fijn dat we ruimte hebben om kwetsbare leerlingen, waar we ons zorgen over maken, voor een deel toch naar school te laten komen. Met de richtlijnen van het RIVM kunnen wij hen toch begeleiden op school."
LEES OOK: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid