main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 april 2020 — 11:59

Gestrande Nederlanders richten uit wanhoop eigen vliegtuigmaatschappij op

Een groep Nederlandse vrienden heeft uit pure wanhoop een eigen ‘vliegtuigmaatschappij’ opgericht. Twaalf vrienden dreigden maandenlang vast te komen zitten op een eiland in de Filipijnen, maar daar wisten ze een creatieve oplossing voor te bedenken.

De vriendengroep zat al weken vast op Palawan. Normaal gesproken een bekende plek onder backpackers, maar nu een spookeiland. Telefoontjes naar de Nederlandse ambassade haalden weinig uit. “Die probeerden een vlucht te regelen vanuit Manilla naar Amsterdam, maar het probleem was juist dat we niet in Manilla (hoofdstad Filipijnen, red.) konden komen door de lockdown”, vertelt een van de jongens, Wouter Hoogland, tegen het AD. “Zij adviseerden ons een helikopter te charteren, maar zo’n ding is maar geschikt voor 10 man. Wij zijn met een grotere groep.”

Dure grap

Dus is de groep zelf een vliegtuigmaatschappij begonnen, om zo naar Manilla te vliegen. Dit deden ze door zelf als opdrachtgever te fungeren, omdat de ambassade dat niet kon. “De redenen daarvoor zijn me nog niet duidelijk”, aldus de 25-jarige backpacker. Het consulaat en de KLM staan wel achter het initiatief, dat 15.000 euro kostte. De vriendengroep moest volgens Hoogland diep in de buidel tasten om dit bedrag rond te krijgen. Ze kregen een vliegtuig ter beschikking gesteld van de luchtvaartmaatschappij AirSWIFT, waarin het ze uiteindelijk lukte om veertig toeristen mee te nemen.

“In een tijd waar de vliegtuigmaatschappijen het heel moeilijk hebben, en dat er dan toch een wordt opgericht, is natuurlijk goed nieuws”, lacht FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland. Uiteraard is de maatschappij, die de vrienden omdoopten tot ‘Dutch Airways’, enkel voor dit eenmalige doeleind opgericht.

LEES OOK: Veel Nederlanders in het buitenland willen terug: 23.000 aanmeldingen bij ministerie

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier