main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2020 — 13:04

Weekend van de waarheid: houdt iedereen zich aan de maatregelen?

Het wordt twee spannende dagen voor de handhavers in Nederland. Houdt iedereen zich dit weekend aan de nieuwe strenge maatregelen of moeten er boetes worden uitgedeeld? Boa’s en agenten bereiden zich voor, maar voor hen is het ook moeilijk in te schatten wanneer mensen de regels overtreden.

“Ik denk dat de eerste stap is dat wij er met elkaar voor moeten zorgen dat zij er niet mee om hoeven te gaan”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat wij er gewoon rekening mee houden om afstand te houden en binnen te blijven tenzij je echt even naar buiten moet.”

Ander weekend

Het Kamerlid gaat er vanuit dat mensen de maatregelen serieus nemen en we geen herhaling krijgen van vorig weekend, toen het enorm druk was op openbare plekken als parken en stranden. Als mensen dat niet doen, wordt er opgetreden en kunnen er boetes tot 400 euro worden uitgedeeld. “Ik denk dat dat goed is als stok achter de deur”, aldus Yeşilgöz. “Je zult altijd een groepje hebben, echt de minderheid, die zegt: ik heb er lak aan.”

‘Bewuster mee bezig’

Musicalproducent Albert Verlinde merkt dat mensen zich per dag beter aanpassen aan de nieuwe regels in Nederland. “Zelfs als het ergens drukker is, zie je dat mensen er wel echt bewust mee bezig zijn”, vertelt hij. “Er zijn nauwelijks nog groepen op straat en ook veel jongeren zie je zich fantastisch gedragen. Zij pakken ook die verantwoordelijkheid op en dat is echt heel mooi.”

LEES OOK: Speciale corona-afdeling voor palliatieve zorg: ‘Dat maakt bezoek mogelijk’

Door: Thijs Kroezen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier