main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2020 — 12:30

Speciale corona-afdeling voor palliatieve zorg: ‘Dat maakt bezoek mogelijk’

Ziekenhuizen en zorginstellingen zetten overal in Nederland speciale afdelingen op waar palliatieve zorg kan worden verleend aan corona-patiënten. Op die manier wil men voorkomen dat mensen alleen zijn als zij komen te overlijden. “Ik ben heel erg dankbaar dat er mensen in de zorg zijn die dit op zo’n professionele manier kunnen bedenken en uitvoeren”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op de speciale afdelingen komen personen te liggen die volgens het medisch personeel geen kans op genezing hebben. Door ze naar een speciale afdeling te brengen, wordt het mogelijk gemaakt om bezoek toe te staan in de laatste fase van het leven.

‘Rust creëren’

“Op een corona-afdeling lig je vaak met meer mensen op een zaal”, aldus Judella Daal, zelf werkzaam in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. “Dan is het prettig als je bedden hebt waar je echt de rust kan creëren voor patiënten en hun familie om rustig te kunnen sterven”, aldus Daal.

Daal benadrukt dat de speciale afdelingen voor palliatieve zorg niet direct extra ruimte creëren in het aantal IC-bedden dat beschikbaar is. “Bij elke patiënt ga je kijken: wat zijn de vooruitzichten en hoe zinvol is het om iemand verder te behandelen? Dan wel op de palliatieve afdeling, dan wel op de IC.”

‘Goed dat er aan palliatieve zorg wordt gedacht’

Schrijver Roos Schlikker vindt het heftig om te horen dat er dergelijke afdelingen nodig zijn op dit moment, maar vindt het goed dat er over wordt nagedacht over het afscheid. “Moet je voorstellen dat je daar op sterven ligt en er niemand bij je mag komen”, aldus Schlikker in Goedemorgen Nederland.

Yeşilgöz sluit zich aan bij de woorden van Schlikker. “Dit raakt iedereen natuurlijk enorm, maar het is wel mooi dat je dan in ieder geval niet alleen hoeft te zijn, maar het is naar”, besluit zij.

Door: Thijs Kroezen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic blijft dalen: ‘Overall bezetting is momenteel laag’

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag. Er…

Lees meer

Politie ontdekt hennepkwekerij dankzij inbraakpoging

Dankzij een inbraakpoging heeft de politie in Roosendaal zondagmiddag een reeds geoogste hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd dat twee mannen probeerden in te breken…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier