main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 28 maart 2020 — 17:28

Nederland moet veel meer testen op coronavirus: ‘Anders verlies je grip op situatie’

Er zouden in Nederland veel meer mensen moeten worden getest op het coronavirus, ook mensen die het virus al hebben gehad en zijn genezen. Op die manier komt namelijk belangrijke informatie beschikbaar over de verspreiding van het virus in ons land. Deze oproep doen Guus Vaassen en Ben van der Zeijst van de COVID 19-datacoalitie in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Aan het prille begin van de corona-uitbraak werd naast de veronderstelde patiënt ook zijn of haar familie getest op de mogelijke aanwezigheid van het virus. Nadat het coronavirus zich echter steeds sneller verspreidde, hield dat op. Er moesten teveel mensen getest worden: onbegonnen werk.

Er wordt nu wereldwijd hard gewerkt om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen. En zodra dat hier in Nederland is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt hoogleraar Ben van der Zeijst van het LUMC in Leiden. “Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is. Door grootschalig testen, kun je de uitbraak onder controle brengen.”

Eenvoudige test

Samen met Guus Vaassen van de COVID 19-datacoalitie ziet Van der Zeijst een rol voor huisartsen weggelegd bij het testen van met name oud-coronapatiënten. “Daar is een hele eenvoudige test voor: een druppeltje bloed geven en na vijftien minuten heb je resultaat”, legt Van der Zeijst uit.

LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’

Op die manier komt er volgens de COVID 19-datacoalitie meteen een hoop informatie beschikbaar. Van der Zeijst: “Voor het individu is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn en je kunt hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Op die manier kun je mensen opsporen die ook besmet zouden kunnen zijn. Je krijgt zo inzicht in de populatie van het virus.”

Risicopatiënten coronavirus

Het gebruik van informatie van huisartsen is volgens de twee initiatiefnemers belangrijk, omdat je kunt zien welke mensen zich recent of langer geleden met potentiële coronaklachten hebben gemeld. Zij zouden vervolgens kunnen worden getest, waardoor je bijvoorbeeld meer informatie over opgebouwde antistoffen kunt krijgen van mensen die van het virus zijn genezen.

LEES OOK: ‘Tekort aan coronatests in Nederland, Zwitserse farmaceut weigert recept vrij te geven’

“Heel veel testen die nu beschikbaar komen, zijn vooral gericht op ziekenhuizen”, zegt Vaassen. “Maar het is belangrijk dat ook voor huisartsen voldoende testen beschikbaar komen. De vraag is hoe we data kunnen inzetten om huisartsen informatie terug te geven over waar risicopatiënten zitten. En als iemand positief is getest, kun je ervoor zorgen dat de familie daaromheen ook geïsoleerd wordt en niet iedereen rond blijft lopen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer