Nederland moet veel meer testen op coronavirus: ‘Anders verlies je grip op situatie’
Er zouden in Nederland veel meer mensen moeten worden getest op het coronavirus, ook mensen die het virus al hebben gehad en zijn genezen. Op die manier komt namelijk belangrijke informatie beschikbaar over de verspreiding van het virus in ons land. Deze oproep doen Guus Vaassen en Ben van der Zeijst van de COVID 19-datacoalitie in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
Aan het prille begin van de corona-uitbraak werd naast de veronderstelde patiënt ook zijn of haar familie getest op de mogelijke aanwezigheid van het virus. Nadat het coronavirus zich echter steeds sneller verspreidde, hield dat op. Er moesten teveel mensen getest worden: onbegonnen werk.
Er wordt nu wereldwijd hard gewerkt om meer testmateriaal beschikbaar te krijgen. En zodra dat hier in Nederland is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt hoogleraar Ben van der Zeijst van het LUMC in Leiden. "Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is. Door grootschalig testen, kun je de uitbraak onder controle brengen."
Eenvoudige test
Samen met Guus Vaassen van de COVID 19-datacoalitie ziet Van der Zeijst een rol voor huisartsen weggelegd bij het testen van met name oud-coronapatiënten. "Daar is een hele eenvoudige test voor: een druppeltje bloed geven en na vijftien minuten heb je resultaat", legt Van der Zeijst uit.
LEES OOK: Zelftesten voor coronavirus te koop: ‘Ik zou er niet aan beginnen’
Op die manier komt er volgens de COVID 19-datacoalitie meteen een hoop informatie beschikbaar. Van der Zeijst: "Voor het individu is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn en je kunt hen vragen met wie ze in contact zijn geweest. Op die manier kun je mensen opsporen die ook besmet zouden kunnen zijn. Je krijgt zo inzicht in de populatie van het virus."
Risicopatiënten coronavirus
Het gebruik van informatie van huisartsen is volgens de twee initiatiefnemers belangrijk, omdat je kunt zien welke mensen zich recent of langer geleden met potentiële coronaklachten hebben gemeld. Zij zouden vervolgens kunnen worden getest, waardoor je bijvoorbeeld meer informatie over opgebouwde antistoffen kunt krijgen van mensen die van het virus zijn genezen.
LEES OOK: ‘Tekort aan coronatests in Nederland, Zwitserse farmaceut weigert recept vrij te geven’
"Heel veel testen die nu beschikbaar komen, zijn vooral gericht op ziekenhuizen", zegt Vaassen. "Maar het is belangrijk dat ook voor huisartsen voldoende testen beschikbaar komen. De vraag is hoe we data kunnen inzetten om huisartsen informatie terug te geven over waar risicopatiënten zitten. En als iemand positief is getest, kun je ervoor zorgen dat de familie daaromheen ook geïsoleerd wordt en niet iedereen rond blijft lopen."
"Als je kijkt naar de huidige testen die beschikbaar zijn, die zijn vooral voor de ziekenhuizen. Maar het zou goed zijn om die ook voor huisartsen beschikbaar te maken", zegt Guus Vaassen van de COVID-19 datacoalitie. #wnl
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) March 28, 2020