Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Topdrukte in de uitvaartbranche door coronacrisis: ‘We zijn harder aan het werk voor veel minder omzet’

Redactie

Hoewel het momenteel erg druk is in de Nederlandse uitvaartbranche door de coronacrisis, wordt er per uitvaart flink minder verdiend. Dat legt Jan-Jaap Palma, eigenaar van de grootste particuliere uitvaartonderneming van Nederland, uit in het WNL-programma Stand van Nederland. "Wij zijn met zijn allen harder aan het werk voor veel minder omzet omdat er veel uitvaarten zijn zonder afscheid of een veel kleiner afscheid. Onze omzet ligt zo'n 22 tot 23 procent lager dan in voorgaande maanden."

In de Nederlandse uitvaartbranche werken 6700 mensen. De totale omzet bedraagt 1,1 miljard euro. Het aantal uitvaarten neemt snel toe door de coronacrisis maar de uitvaarten vinden plaats in afgeslankte vorm. Zo mogen er maximaal dertig mensen aanwezig zijn en is ook catering niet meer mogelijk.

"Momenteel is het erg druk door alle corona-overledenen. Dat kost extra tijd en extra inzet van het personeel", legt uitvaartondernemer Palma uit. "Wij zijn een bedrijf dat 24/7 werkt en op dit moment nog in shifts van acht uur werken. Maar wij verwachten dat wij onze medewerkers moeten vragen om langere diensten te draaien, van twaalf, veertien of op sommige dagen zelfs zestien uur lang."

'Omzet per uitvaart is aan het kelderen'

Veel familie en vrienden van Palma denken dat het goed gaat met de uitvaartbranche. "Maar ze vergeten dat wij wel werktijdverkorting hebben aangevraagd. Een aantal uitvaartleiders zitten thuis, thuisbesprekingen vinden niet meer plaats, condoleance-avonden gaan niet door en er zijn ook geen koffietafels meer."

LEES OOK: Uitvaartbranche neemt maatregelen: meekijken via livestream en geen koffie met cake

Het is dus geen kassa, concludeert Palma. "De omzet per uitvaart is aan het kelderen. De verwachting is dat dit de komende weken nog verder gaat dalen als er helemaal geen afscheid meer genomen zou mogen worden. Daar maak je als eigenaar van een bedrijf wel zorgen over."

'In het begin een paar dingen verkeerd gedaan'

Palma laat een installatie zien waar 24 overledenen kunnen worden opgeborgen. Daarin ligt ook een coronadode. "In de basis was het zo dat wij de verzorging pas uitvoerden na de eerste zes uur, dan zou het virus volgens het RIVM ook zijn overleden en er geen kans meer zijn op verdere besmetting. Dat is onlangs bijgesteld naar drie dagen. Dat betekent dat in de eerste week na het uitbreken van de epidemie wij een vergroot risico liepen. Nu doen wij dus de eerste drie dagen niets meer."

Daar maakt Palma zich wel zorgen over. "Dat betekent dat wij het in het begin een paar dingen verkeerd hebben gedaan en het verkeerd hebben opgepakt. Dat is zorgelijk omdat wij nu niet weten of wij besmet zijn ja of nee."

In Stand van Nederland worden ondernemers gevolgd die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Ook zien wij eigenaren van bedrijven die veerkracht laten zien in deze bizarre economische tijden. Bekijk Stand van Nederland ook op NPO Start.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau