main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 maart 2020 — 13:16

Grote zorgen om stilliggende reguliere zorg in tijden van coronacrisis

Vanwege de coronacrisis ligt veel reguliere zorg in Nederland stil. Dat schrijft journalist Anna Dijkman woensdag in het Financieel Dagblad. De zorg hoopt daardoor op en dat leidt tot grote wachtlijsten.

Om capaciteit vrij te maken voor de coronazorg, worden in ziekenhuizen veel operaties afgezegd. “Dat is de planbare zorg. Dat kan gaan van knieoperatie tot controles van mensen. Dingen die niet heel acuut zijn en die niet nu gedaan moeten worden. Dat is heel begrijpelijk, en moet ook om ruimte te maken voor coronapatiënten”, zegt Dijkman in Goedemorgen Nederland.

Ook zijn patiënten zelf bang om naar het ziekenhuis te gaan. Dijkman: “Om risico van besmettingen te voorkomen, wordt patiëntencontact verminderd. En patiënten zeggen ook zelf hun afspraken af, uit angst om besmet te raken. Het hangt af per sector van de zorg of dat erg speelt. Bij tandartsen ligt het bijna helemaal stil, maar dus ook de planbare zorg in ziekenhuizen ligt voor een groot deel stil. Hoe langer dat duurt, hoe groter de gevolgen zullen zijn.”

Grote zorgen om belangrijke ingrepen

Onder planbare zorg vallen ook belangrijke medische ingrepen als chemotherapie en ivf. Nu die zorg stilligt, zijn volgens Dijkman de zorgen groot. “Hoe lang gaat dit duren? Als dit drie weken stilligt, is het niet meteen een enorm probleem. Maar als dat langer gaat duren wel. Je krijgt ook een stuwmeer aan zorg, die niet gegeven wordt maar wel gegeven moet worden. Dat geeft wachtlijsten. Hoe gaan we dat straks wegwerken?”

Operaties die nu vallen onder planbare zorg, kunnen over enkele weken wél acuut zijn geworden, waarschuwt de FD-journalist. Ook heeft het uitstellen van operaties mogelijk gevolgen voor de psychische situatie van de patiënt. “Als je op de planning staat voor een operatie, en die wordt afgezegd, en je weet niet wanneer die wordt gedaan, kan ik me voorstellen dat mensen zich zorgen gaan maken.”

Dijkman: “Dit coronavirus zal nog wel een tijdje bij ons zijn. We moeten kijken hoe we het verder gaan doen de komende tijd, als de ergste piek een beetje onder controle is.

Gescheiden zorg

Volgens Dijkman zijn er verschillende opties om de ‘gewone’ zorg en coronazorg te scheiden. “Ik verwacht dat digitale zorg echt een grote vlucht gaan nemen. Ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld poliklinische zorg waar je niet iemand hoeft te onderzoeken, kan via videobellen.” Dijkman denkt ook aan het scheiden van zorg. “Het klikt misschien raar, maar het inrichten van corona- en niet corona-instellingen. Om de zorg gescheiden te houden. Om op die manier de normale zorg wel doorgang te kunt laten vinden.”

Aan de digitale zorg zitten haken en ogen. Dijkman: “Er wordt al jaren gesproken over e-health. Er zijn een paar dingen. Het moet betaald kunnen worden. Je ziet dat door zorgverzekeraars snel maatregelen worden genomen om dat te kunnen vergoeden. En dan heb je nog kwetsbare groepen, ouderen bijvoorbeeld, die hebben niet allemaal goede digitale vaardigheden. Daar zijn nu ook zorgen over. Die mensen moeten we goed in kaart hebben.”

LEES OOK: Wanneer merken we de effecten van coronamaatregelen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer