main-logo NPO Start
Word lid
23 maart 2020 — 19:39

Nieuwe maatregelen coronavirus: Bijeenkomsten verboden tot 1 juni, handhaving met boetes

Evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden en de politie mag boetes uitdelen aan overtreders van de geldende maatregelen rondom het coronavirus. Burgemeesters krijgen daarnaast de mogelijk om via een noodverordening in te grijpen en locaties te sluiten. Dat maakte minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zojuist bekend in een persconferentie.

Ook evenementen van minder dan 100 personen kunnen niet doorgaan. Deze ondergrens is verdwenen, zo maakte de minister duidelijk. Grapperhaus benadrukt dat de Nederlander zo veel mogelijk alleen naar buiten moet gaan: “Doe het voor de gezondheid van kwetsbaren in de samenleving.”

Boetes uitdelen

De politie mag vanaf nu ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen anderhalve meter afstand houden en burgemeesters krijgen de mogelijkheid om via een noodverordening in te grijpen. Hierbij kunnen specifieke locaties afgesloten worden als er te veel mensen samenkomen, ook kunnen dan boetes worden uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels houden.

‘Als gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis’

Grapperhaus werd bijgestaan door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en premier Mark Rutte. De Jonge maakte bekend dat de maatregelen ook strenger worden voor gezinnen. “Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.” Premier Rutte had lof voor de artsen in Noord-Brabant en de hulp die de Brabantse ziekenhuizen krijgen vanuit het land. “Al die helden en helpers in de zorg moeten weten dat wij ons aan de regels houden.”

Vanmiddag werd door het RIVM bekendgemaakt dat er sinds gisteren 34 Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, in totaal zijn dit er nu 213. Ook zijn er 545 positieve besmettingen bijgekomen sinds gisteren, 4749 mensen zijn op dit moment besmet met het virus.

LEES OOK: Aantal doden door coronavirus door de grens van 200, meer dan 500 nieuwe besmettingen

Door: Diederik Wentink

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer