main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 maart 2020 — 16:20

Premier Rutte herhaalt: ‘Hamsteren is achterlijk én ga niet de grens over’

Premier Rutte heeft met verbazing gekeken naar Nederlanders die bij België en Duitsland de grens oversteken om daar goedkoper te gaan tanken of boodschappen te doen. “Doe dat nou niet”, zei de minister-president vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

In Duitsland zijn er zorgen over de Nederlanders die de grens oversteken om te winkelen, omdat er in ons land andere maatregelen gelden dan bij de Duitsers. Er wordt zelfs overwogen de grens tussen Duitsland en ons land dicht te gooien.

LEES OOK: Gaat Duitsland de grens met Nederland sluiten uit angst voor corona?

Premier Rutte hoopt dat mensen rekening houden met de zorgen in het grensgebied en gewoon in Nederland blijven. “Het verbaast me dat mensen over de grens gaan tanken of uitjes gaan houden. Doe dat nou niet. We hebben niet voor niets een oranje reisadvies uitgegeven.” Dat advies betekent dat mensen wordt aangeraden niet naar Duitsland of België te reizen, alleen als dat absoluut noodzakelijk is.

“Het is juist sociaal om even hier te blijven. Ga niet voor dagtripjes de grens over. Het is geen business as usual, echt niet”, aldus de premier. Op deze manier hoopt hij de grenzen zolang mogelijk open te houden. De opmerkingen van Rutte gelden overigens niet voor bijvoorbeeld zorgpersoneel dat over de grens werkt of woont, benadrukt hij.

Premier Rutte: ‘Spreek elkaar aan’

De minister-president roept Nederlanders nogmaals op het coronavirus serieus te nemen en minstens anderhalve meter afstand van elkaar te houden. “Spreek elkaar er ook op aan als mensen te dicht op elkaar staan.” Rutte zegt blij te zijn dat het grootste deel van de Nederlanders zich aan de adviezen houdt.

Bovendien onderstreepte de premier voor de zoveelste keer zijn weerstand tegen het hamsteren in supermarkten. “Hamsteren is achterlijk. Het is een vorm van massahysterie. Het is niet nodig, er is eten zat.”

Kijk hieronder de volledige persconferentie van premier Rutte terug:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer