main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2020 — 12:00

Gaat Duitsland de grens met Nederland sluiten uit angst voor corona?

In Duitsland wordt overwogen de grens met Nederland te sluiten om op die manier het coronavirus buiten de deur te houden. De aanpak van het virus in beide landen is verschillend en dat zorgt dus mogelijk voor drastische maatregelen.

Bij onze oosterburen maken ze zich zorgen om het feit dat de maatregelen in beide landen om het virus in te dammen niet hetzelfde zijn. Zo zijn in ons land winkels nog gewoon open.

Als de corona-maatregelen in de gebieden rond de grens niet gelijk worden getrokken, zou dat een sluiting van de grens tot gevolg kunnen hebben. Een eventuele sluiting van de grens zal overigens geen invloed hebben op het transport van goederen vanuit Duitsland naar ons land, zo is de verwachting.

Lost sluiting van de grens iets op?

Politiek commentator Wouter de Winther denkt dat een sluiting van de grens niks zal oplossen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik heb niet het idee dat er een groot besmettingsgevaar tussen Nederland en Duitsland onderling is. Al die vluchten uit Noord-Italië of mensen die terugkeerden van wintersport zijn een veel grotere infectiehaard geweest dan Nederlanders die even over de grens zijn wezen winkelen.”

Dat Duitse politici in de grensregio nu aan de bel trekken, vindt De Winther overigens niet zo vreemd. “Politici zoeken naar mogelijkheden om te laten zien dat zij er ook nog zijn. Je ziet dat er nervositeit is bij een heleboel mensen.”

LEES OOK: Vrees voor recessie door coronavirus: ‘Dit gaat hele grote impact hebben’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer