Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nepnieuws in omloop over corona: ‘Kijk goed wat je doorstuurt of deelt’

Redactie

Op sociale media en via WhatsApp wordt veel nepnieuws verspreid over het coronavirus. Zo gaan er tips rond over manieren om het virus niet te krijgen waar niets van klopt. Nepnieuws-onderzoeker en universitair docent Peter Burger waarschuwt mensen om goed na te denken voordat zij een bericht delen of doorsturen.

"Wat ik de afgelopen week heb gezien, zijn berichten die een soort hele kwalijke kwajongensstreken zijn", zegt Burger in Goedemorgen Nederland. "Bijvoorbeeld berichten die vervalst zijn, zodat het lijkt alsof er op een bepaalde hogeschool allemaal besmettingen zijn. Dat zijn foute en zieke grappen."

Gezondheidsadvies

Berichten verspreiden zich vaak via mensen die anderen juist willen helpen. "Er wordt met goede bedoelingen allemaal gezondheidsadvies gedeeld waar niets van klopt", aldus Burger.

Burger heeft dan ook een duidelijk advies. "Als consument kun je, voordat je een bericht doorstuurt, jezelf even afvragen of dat het wel waard is. En het liefst heel even een klein onderzoekje doen naar waar het bericht vandaan komt."

Bij het delen van nieuws is het verstandig om meerdere bronnen te raadplegen. "Is er ook andere berichtgeving hierover die betrouwbaarder is? Uit welke context komt dit eigenlijk?"

LEES OOK: Defensie onderzoekt mogelijkheden om nepnieuws in te zetten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau