Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grote financiële onzekerheid door coronacrisis: ‘Dit zal nog wel even aanhouden’

Redactie

De Amerikaanse beurs kende maandag de grote dagverliezen sinds 1987. Vrijdag leek het even nog iets beter te gaan, maandag daalde de beurzen zo snel dat een noodmechanisme in werking moest worden gesteld om de beurs stil te leggen vanwege de coronascrisis. Financieel journalist Jean Dohmen stelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er enorm veel onzekerheid is. "Er is weinig vertrouwen dat het snel goedkomt."

Het was de derde keer in een week dat de beurzen werden stilgelegd om paniekverkopen tegen te gegaan. "Wij zien dit patroon al een aantal weken", legt de journalist van Het Financieele Dagblad uit. "Als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, gaat het even omhoog. Vervolgens komt er altijd wel weer slecht nieuws waardoor wij nog verder omlaag gaan. Ik heb geen glazen bol, maar dit zal nog wel even aanhouden."

Politiek commentator van Wouter de Winther van De Telegraaf noemt het "beangstigend" dat de rentedaling van dit weekend die is aangekondigd door de Amerikaanse centrale bank geen effect lijkt te hebben.

'Niemand kan een goede inschatting maken'

Dohmen stelt dat er sprake is van paniek. "Mensen dumpen aandelen omdat ze niet weten hoe het verder gaat. Niemand kan momenteel een goede inschatting maken of wij naar een mondiale recessie gaan. Wat betekent het voor bedrijven die failliet gaan? Het begint allemaal met onzekerheid."

Regeringen proberen het hoofd koel te houden en kondigen maatregelen aan. "Je zag ook wat Rutte deed gisteravond. All what it takes, alles wat mogelijk is in goed Nederlands om de gevolgen te beperken. Daar zitten ook geldbedragen aan vast. Minister Hoekstra zei eerder ook al dat de staatsschuld flink kan oplopen, daarvoor is er ook een zak geld van 90 miljard euro."

LEES OOK: Wiebes over economische steun corona: ‘Als er meer nodig is, komt er meer’

'Iedere euro kan je maar één keer uitgeven'

De grote vraag is wat Rutte kan doen voor de ondernemers. "Er zijn ook al een aantal maatregelen aangekondigd zoals een borgstelling voor het mkb. Ook wordt er specifiek naar zzp'ers gekeken of die in aanmerking kunnen komen voor een specifieke vorm van bijstand. Verder is er werktijdverkorting waar bijvoorbeeld de KLM al veel gebruik van maakt."

Die 90 miljard euro die Hoekstra noemde, kan volgens Dohmen ook snel weer op zijn. "Je kan iedere euro maar één keer uitgeven. Als overheid moet je goed kijken welke maatregelen je nu belooft."

LEES OOK: Vrees voor recessie door coronavirus: ‘Dit gaat hele grote impact hebben’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau