Henk Krol vreest leeftijdsdiscriminatie op intensive care als coronavirus uit de hand loopt: ‘Mensen zijn ziedend’
Als ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen en harde keuzes moeten maken wie mag blijven leven, triage, dan zijn mensen boven de tachtig jaar een categorie die dan misschien niet meer wordt behandeld. Partijleider Henk Krol van 50Plus waarschuwt in WNL Op Zondag voor mogelijke leeftijdsdiscriminatie. "Als je strikt een leeftijd hanteert, slaat het nergens op."
Krol zou graag zien dat de Tweede Kamer een regeling treft om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. "De ene tachtigjarige is de andere niet. Er zijn die tachtigjarigen die zijn fit zijn en marathons lopen en er zijn vijftigjarigen die slecht met hun gezondheid omgaan."
De beslissing moet volgens de partijleider van 50Plus door de arts worden gemaakt. "Die heeft er verstand van. Maar een leeftijd noemen vind ik levensgevaarlijk. Kijk naar de conditie van mensen, kijk wie het meeste overlevingskans heeft en wie het hardste hulp nodig heeft. Op het moment dat je daar een leeftijd aan vastplakt, ben je op de verkeerde weg. Dat merkten wij ook want mensen waren hier ziedend over."
'Waarmee dienen wij de mensheid het beste?'
Dit vraagstuk speelt zich af op het gebied van de oorlogsgeneeskunde, stelt arts-microbioloog Marc Bonten van UMC Utrecht in WNL Op Zondag. "Dan moeten er afwegingen worden gemaakt. Waarmee dienen wij de mensheid het beste? Dan gaan aspecten meespelen als wie de grootste kans heeft om een opname op de intensive care te overleven."
Zo is de kans dat iemand die heel erg oud is met veel ziektes overleeft een stuk kleiner dan iemand van 25 jaar oud, stelt Bonten. "Maar het is aan de artsen om te kijken wie de meeste kans heeft om te overleven. Ik ben niet bang dat alleen naar leeftijd wordt gekeken, maar het is wel één van de dingen die meespeelt."
'Bekijk de situatie en baseer daar je oordeel op'
Henk Krol vindt het goed dat de discussie nu al wordt gevoerd. "Toch denk ik dat het verstandig is om bij elke ziekenhuisopname een intakegesprek te houden. Bekijk hoe de situatie van iemand is en baseer daar je oordeel op. Oordelen laat ik graag aan de artsen over. Maar voorlichting is ook belangrijk. Leg uit hoe het gaat."
LEES OOK: 8 feiten en fabels over het coronavirus: ‘Paniek zorgt voor meer schade dan het virus’