main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 maart 2020 — 10:22

KLM voelt impact coronavirus en waarschuwt voor grotere klap

Bij luchtvaartbedrijf KLM worden de negatieven effecten van het coronavirus nu ook zichtbaar in de vervoersstatistieken. In de maand februari had de maatschappij bijna een kwart minder reizigers naar Azië, wat uiteindelijk zorgde voor een krimp van 2,7 procent van de totale passagiersstroom. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwt dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt dan alleen China. Het bedrijf verwacht dat in maart vele lange afstandsvluchten niet zullen worden uitgevoerd.

Vanwege het virus heeft KLM verschillende vluchten van en naar Chinese steden voorlopig opgeschort. Ook naar Hongkong en Italië wordt inmiddels minder gevlogen. Volgens Elbers is de luchtvaart en ook KLM in een moeilijke en onzekere periode terechtgekomen. De maatschappij zet volgens hem alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden. KLM past waar mogelijk netwerken aan en neemt andere “passende maatregelen”.

Wat betekent dit voor de Nederlandse economie?

“Als er minder passagiers vervoerd worden en er dus ook minder Aziaten naar Europa of Nederland komen, dan merken we dat in onze economie”, verklaart beursanalist Koen Bender in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Denk aan minder bezoekers voor populaire attracties en daardoor ook weer minder werk voor taxichauffeurs. Datzelfde geldt voor hotels en alle andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme.”

Een oplossing ligt volgens Bender in overheidssteun aan bepaalde sectoren. “Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een belastingverlaging voor ondernemers. Of verlaagde loonbelasting voor personeel in een bepaalde periode. Op die manier kun je zorgen dat de koopkracht van consumenten op een normaal niveau blijft.”

Hoe de situatie gaat lopen, is volgens Bender volledig afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. “We hebben gezien dat het in China begon en daar explodeerde, maar nu ook heel duidelijk veel minder zwaar aanwezig is en er elke dag veel minder besmettingen bijkomen. We verwachten op basis van het patroon dat we in China en Zuid-Korea hebben gezien, dat het nog een klein beetje oploopt en wellicht vanaf volgende week gaat aflopen. Dat zou kunnen betekenen dat we langzaam weer uit het dal kunnen kruipen en de economie weer open kan.”

LEES OOK: Beurzen last van corona-crash: ‘Rampzalige weken voor pensioenen’

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer