Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

KLM voelt impact coronavirus en waarschuwt voor grotere klap

Redactie

Bij luchtvaartbedrijf KLM worden de negatieven effecten van het coronavirus nu ook zichtbaar in de vervoersstatistieken. In de maand februari had de maatschappij bijna een kwart minder reizigers naar Azië, wat uiteindelijk zorgde voor een krimp van 2,7 procent van de totale passagiersstroom. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwt dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt dan alleen China. Het bedrijf verwacht dat in maart vele lange afstandsvluchten niet zullen worden uitgevoerd.

Vanwege het virus heeft KLM verschillende vluchten van en naar Chinese steden voorlopig opgeschort. Ook naar Hongkong en Italië wordt inmiddels minder gevlogen. Volgens Elbers is de luchtvaart en ook KLM in een moeilijke en onzekere periode terechtgekomen. De maatschappij zet volgens hem alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden. KLM past waar mogelijk netwerken aan en neemt andere "passende maatregelen".

Wat betekent dit voor de Nederlandse economie?

"Als er minder passagiers vervoerd worden en er dus ook minder Aziaten naar Europa of Nederland komen, dan merken we dat in onze economie", verklaart beursanalist Koen Bender in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Denk aan minder bezoekers voor populaire attracties en daardoor ook weer minder werk voor taxichauffeurs. Datzelfde geldt voor hotels en alle andere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme."

Een oplossing ligt volgens Bender in overheidssteun aan bepaalde sectoren. "Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een belastingverlaging voor ondernemers. Of verlaagde loonbelasting voor personeel in een bepaalde periode. Op die manier kun je zorgen dat de koopkracht van consumenten op een normaal niveau blijft."

Hoe de situatie gaat lopen, is volgens Bender volledig afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. "We hebben gezien dat het in China begon en daar explodeerde, maar nu ook heel duidelijk veel minder zwaar aanwezig is en er elke dag veel minder besmettingen bijkomen. We verwachten op basis van het patroon dat we in China en Zuid-Korea hebben gezien, dat het nog een klein beetje oploopt en wellicht vanaf volgende week gaat aflopen. Dat zou kunnen betekenen dat we langzaam weer uit het dal kunnen kruipen en de economie weer open kan."

LEES OOK: Beurzen last van corona-crash: ‘Rampzalige weken voor pensioenen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau