Excuses koning voor geweld tijdens onafhankelijkheid Indonesië
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag bij het staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden voor het Nederlandse geweld bij onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
"In de jaren direct na de Proklamasi volgde een pijnlijke scheiding die aan velen het leven heeft gekost. Voor de geweldsontsporing aan Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven", zei de koning bij de start van het bezoek in het bijzijn van de Indonesische president Joko Widodo.
Eerder spijt betuigd
"Onze regering in de vorm van Mark Rutte heeft al een keer spijt betuigd in Indonesië", zegt CDA-Kamerlid Harry van der Molen in Goedemorgen Nederland. "Het verschil is dat nu het woord 'excuses' valt. Ook zegt de koning het nu helemaal aan het begin van het staatsbezoek. Ik vind dat wel passen bij hetgeen deze trip voor bedoeld is. Het vorige bezoek van 25 jaar terug was niet helemaal geworden wat we hoopten. Met dit bezoek moeten we ook naar de toekomst kunnen kijken."
Reden voor excuses
Volgens Van der Molen biedt Nederland onder meer excuses aan voor het buitengewone geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd die de Indonesiërs tussen 1945 en 1949 voerden tegen het Nederlandse koloniaal bewind. "We hebben daar toen dingen gedaan die niet door de beugel kunnen en daar bieden we excuses voor aan. We willen met Indonesië naar de toekomst kijken en daar draagt de koning nu aan bij."
LEES OOK: Nederland liet Indonesiërs vechten, schoot verliezer ter plekke dood
Niet iedereen blij met excuses
De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is "onaangenaam verrast en diep getroffen" door de excuses die koning Willem-Alexander heeft aangeboden aan Indonesië wegens het geweld van Nederland tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Excuses zijn ongepast, omdat het voorbij gaat aan het leed van (Indische) Nederlanders tussen 1945 en 1949 door de terreur van Indonesische kant, aldus de FIN.