main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2020 — 11:38

Rutte: te vroeg voor drastische maatregelen economie door coronavirus

Het kabinet voelt nog niet voor “drastische maatregelen” om de effecten van het coronavirus op de economie op te vangen. “We kunnen een stootje hebben als Nederland”, zegt premier Mark Rutte.

Paniek om het nieuwe coronavirus en onrust op de oliemarkt zorgden ervoor dat de AEX-hoofdindex van de aandelenbeurs in Amsterdam met ruim 7 procent kelderde op maandagochtend. Shell verloor meer dan 20 procent, meldt het ANP.

Volgens de regeringscoalitie is dat “zorgelijk”, maar de meeste partijen achten het nog niet noodzakelijk om in te grijpen. Het virus is allereerst een gezondheidscrisis, benadrukken politici.

Investeringsfonds

Rob Jetten, voorman van regeringspartij D66, stelde zondag in Buitenhof voor om het investeringsfonds waar het kabinet aan werkt alvast in te zetten om te voorkomen dat de coronacrisis de economie kan ontwrichten. Maar zijn coalitiegenoten zitten daar nog niet op te wachten.

Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma moet dat fonds echt alleen worden gebruikt om de economie “structureel” te verbeteren. Ook Gert-Jan Segers pleit voor een pas op de plaats. “We houden de vinger aan de pols maar het is echt nog te vroeg om te zeggen: we moeten ingrijpen.” Bovendien lopen bedrijven nou eenmaal risico, aldus de CU-voorman.

Volgens premier Rutte staat Nederland er voorlopig goed voor. “Onze buffers zijn maximaal gevuld.” Hij wijst op de “historisch lage werkloosheid, de lage staatsschuld, het begrotingsoverschot. We kunnen echt een klap hebben.”

LEES OOK: 16 miljoen Italianen muurvast door coronavirus, wat zijn de economische gevolgen voor Nederland?

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer