main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2020 — 09:28

16 miljoen Italianen muurvast door coronavirus, wat zijn de economische gevolgen voor Nederland?

Nederland kijkt bezorgt naar de drastische maatregelen van Italië in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het noorden van het land ligt zeker een maand plat, waardoor zestien miljoen italianen geen kant op kunnen. Wat is de invloed van deze situatie op de Italiaanse economie en heeft het ook gevolgen voor de rest van Europa?

“De situatie in Italië is een beetje chaotisch aan de ene kant, maar mensen zijn ook nog heel erg aan het zoeken”, verklaart Italiëkenner Donatello Piras in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet? Je mag naar een supermarkt om boodschappen te doen en ook naar een bar of restaurant, maar verder is alles dicht. Theaters, ski-gebieden, musea: alles is gesloten. Ook alle evenementen zijn afgelast. Alleen de voetbalwedstrijden gaan nog door, maar zelfs die gaan mogelijk stoppen.”

“Sommige mensen zijn heel laconiek over de situatie”, vervolgt Piras. “Zij zeggen: ik blijf gewoon thuis en wacht wel tot het over is. Anderen zijn boos, omdat ze bijvoorbeeld werken in een gebied waar niks aan de hand is. Zij vragen zich af: hoe kom ik aan mijn geld?”

Grote gevolgen voor economie

Volgens financieel journalist Jean Dohmen zijn de economische gevolgen voor het land groot, zegt hij in het ochtendprogramma. Ook heeft de situatie in Italië gevolgen voor de economie in Nederland. “Noord-Italië is het economische motorblok van het land. Daarbij vormt Italië de derde economie van Europa en is het een belangrijke handelspartner van Nederland. De grote vraag is nu: hoe strikt wordt deze aanpak nageleefd? Zijn ze in staat om het gebied helemaal af te sluiten?”

Volgens Dohmen worden er wel degelijk uitzonderingen gemaakt. “Mensen die vanwege hun werk per se in en uit dat gebied moeten. Daarin verschilt de situatie ook van China, want de Italianen zullen proberen de economie zo veel mogelijk in tact te laten. De beurs gaat waarschijnlijk gewoon open en ook mogen producten geëxporteerd worden. Als je dat zou afgrendelen, zit de zaak echt op slot.”

LEES OOK: Heeft het coronavirus effect op de groei van de Nederlandse economie?

Situatie afkijken in Italië

Veel Europese regeringen zullen met grote belangstelling kijken naar wat er nu gebeurt in Italië. Dohmen: “Als je ziet hoe het virus zich verspreidt, realiseert ieder land zich dat ook zij mogelijk dit soort maatregelen moeten nemen. Wat je hoopt is het vinden van een balans tussen die draconische Chinese maatregelen, dat land heeft écht stilgestaan met alle gevolgen voor de economie van dien, en de Italiaanse aanpak waarin de economie zo veel mogelijk draaiende wordt gehouden. Dit zal in ieder geval invloed hebben op het toerisme. Verder zijn alle bedrijven in Europa van elkaar afhankelijk door vrij complexe aanvoerstructuren. Ik ben heel benieuwd hoe dat nu verstoord gaat worden.”

Dat een crisis in een land ook grote gevolgen kan hebben voor de economische situatie in een ander land, is volgens Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), het gevolg van mondialisering. “En daar heeft Nederland ook altijd baat bij gehad. Vanaf de zestiende eeuw gaan we al handelsrelaties aan met alles en iedereen. Dat dit nu gebeurt, is een logisch gevolg van al die handelsrelaties en het is goed dat we ons dat realiseren. Corona laat nu op een manifeste manier zien hoezeer die wereld met elkaar verbonden is”, aldus Ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

Zelfde situatie in Nederland

In Nederland is de situatie rond het het coronavirus in Noord-Brabant tot nu toe het meest zorgwekkend. Of die provincie, net als Noord-Italië, op slot gaat, is nog maar de vraag. Dohmen: “Het formaat van de situatie in Noord-Italië, waar evenveel mensen wonen als in heel Nederland, is natuurlijk wel anders. Brabant is echter wel een belangrijke economische motor van Nederland. Kijk wat daar allemaal zit aan bedrijven. Als die provincie op slot gaat, kan dat grote economische gevolgen hebben. Daarom is het zo belangrijk dat we maatregelen nemen die het virus dwarszitten, maar tegelijkertijd de economie wel laat draaien zodat we niet in een recessie terechtkomen.”

LEES OOK: ‘Coronavirus prachtig excuus om Europese banken af te helpen van slechte leningen’

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier