main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2020 — 10:10

Frits Huffnagel na kritiek COC op vluchtelingenuitspraak: ‘Je moet van mening kunnen verschillen’

Frits Huffnagel heeft in Goedemorgen Nederland gereageerd op de kritiek van het COC naar aanleiding van zijn uitspraken over vluchtelingen in het radioprogramma Spraakmakers. COC wil dat Huffnagel aftreedt als voorzitter van de Amsterdam Gay Pride. “Ik denk dat dit grotendeels een misverstand berust, je moet met elkaar van mening kunnen verschillen”, zei Huffnagel erover.

Huffnagel gaf in het radioprogramma zijn mening over de huidige vluchtelingencrisis aan de grens met Turkije en Griekenland. Hierin zei hij onder meer: ‘Nee, geen nieuwe vluchtelingen […] die mensen moeten hier niet naartoe […] wij zien een kind en denken dan ‘oh wat zielig’, terwijl we niet die vader zien die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.’

COC Amsterdam distantieert zich

De organisatie van de Amsterdam Gay Pride heeft hier op Facebook op gereageerd. ‘Pride Amsterdam vindt dat personen die hun land ontvluchten vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit altijd een beroep moeten kunnen doen op de gastvrijheid van het vrije westen, dus ook op Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder’. COC Amsterdam distantieert zich van de ‘zeer ongenuanceerde en kwetsende uitspraken over vluchtelingen en migranten’ en vindt dat de Pride Amsterdam betere maatregelen moet nemen en Huffnagel als voorzitter moet laten aftreden.

Volgens Huffnagel worden hem uitspraken toegeschreven die hij nooit heeft gedaan. “De vraag was: vind je dat de poorten van Griekenland open moeten zodat de vluchtelingen die daar nu zitten naar Duitsland en Nederland kunnen komen? Ik heb gezegd: dat is geen goed plan. Ik vind dat je opvang in de regio moet doen en dat je daar ter plekke moet kijken of mensen überhaupt kans hebben of ze in Nederland mogen blijven.”

‘Vervelend misverstand’

Huffnagel noemt het een vervelend misverstand. “Ja, ik heb het scherp neergezet, maar je moet met elkaar van mening kunnen verschillen.” Hij benadrukt dat hij niets heeft gezegd over LHBTI’s. “Sterker nog, ik denk dat mensen die in eigen land worden vervolgd vanwege hun seksuele geaardheid, dat je die moet opvangen en dat juist in Nederland moet doen. Ik kan me voorstellen dat als je in je eigen land niet mag houden van wie je wil, dat je ook niet graag naar een land als Polen of Hongarije gaat, waar dat ook het geval is.”

LEES OOK: Huffnagel baalt van ‘kneiterlinks college’ in Amsterdam: ‘Leuke dingen zijn ze niet van’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer