Hoe Spotify de (muziek)wereld heeft veranderd: ‘Het is een enorme voortuitgang’
Streamingdienst Spotify begon als een kleine Zweedse startup maar het zette de hele muziekindustrie op zijn kop. Twee Zweedse onderzoeksjournalisten schreven een boek over de opkomst van de muziekdienst. "De hele wereld is door Spotify aan muziek verslaafd geraakt", legt mediajournalist Mark Koster uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Iedereen in het openbaar vervoer zit tegenwoordig met die oortjes in naar streamingdiensten te luisteren."
Zweden, waar Spotify werd opgericht is sowieso een interessant land, stelt Koster. "Daar had je ook The Pirate Bay, de rover op internet waar je alle muziek zo kon jatten. Daniel Ek, de oprichter van Spotify, vond dat niet zo aardig voor de artiesten en hij vond dat het anders moest. Laten wij een klein beetje geld vragen voor onze dienst die wij zelf gaan opzetten en dat aan de artiesten geven, was zijn plan."
En dat idee had verstrekkende gevolgen. "Hierdoor is de platenindustrie compleet veranderd. Al die bobo's zijn eruit gegooid en het gevolg is dat de wereld nu veel goede muziek heeft en dat de consument hier uitgebreid van kan genieten."
Streamingdiensten populair
In 2019 deed 60 procent van de Nederlanders aan streamen of downloaden van muziek, een paar jaar geleden was dit nog maar 40 procent. Dat blijkt het cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder jongeren is het heel populair, zo'n drie kwart doet dit namelijk.
Het aanbod van fysieke winkels waar je muziek kan kopen is sinds 2010 met twee derde afgenomen. Volgens Koster hoeven wij geen medelijden te hebben met de verdwenen muziekwinkels. "Die zijn enorm conservatief geweest. Jarenlang hebben ze zich verzet tegen de komst van het internet."
LEES OOK: Nederlandse muziekindustrie ziet omzet flink stijgen door streaming
'Alles wordt geregistreerd'
Ook artiesten hebben voordeel bij streamingdiensten. Zij kunnen gemakkelijker uit het niets een hit scoren. "Vroeger kocht je een plaat in de platenwinkel. Dat nam je mee naar huis en draaide je thuis grijs op je platenspeler", vertelde Radio 10-dj Gerard Ekdom in Stand van Nederland. "Niemand registreerde dat, behalve de buren en je ouders die er gek van werken. Nu wordt alles digitaal afgespeeld en dat wordt allemaal geregistreerd."
En dat is kassa voor de platenmaatschappijen. "Als je een artiest bent die miljarden streams heeft op Spotify, meer dan Queen of The Beatles bijvoorbeeld, dan gaat iedereen denken of er iets aan de hand is met deze artiest. Die zie je dan overal opduiken in de tijdlijnen."
'Nu staan ze er allemaal op'
In eerste instantie waren veel grote artiesten terughoudend met streamingdiensten. "Taylor Swift, Pink Floyd, Led Zeppelin en The Beatles hebben allemaal gezegd dat ze dit niet wilden. Maar dat waren allemaal onderhandelingstactieken en nu staan ze er allemaal op."
Volgens Koster is het ook het voordeel dat het nu veel gemakkelijker is om muziek uit te brengen. "Je hebt nu heel veel muziek die vroeger nooit zou worden uitgebracht. Alles wordt bekend en alles kan je vinden. Dat is een enorme vooruitgang."
'Analoge geluid was wel heel lekker'
Het enige nadeel is misschien wel de geluidskwaliteit van Spotify. Muzieknerds zweren bij analoog geluid. "Dat was wel heel erg lekker als je dat afzet tegen de eentjes en de nulletjes. De kritiek is wel dat het digitale wat blikkerig klinkt. Daar moeten ze nog wel iets aan doen."
In Nederland muziekland gaat jaarlijks ongeveer een miljard euro om. Het streamen van muziek is winstgevend geworden, nadat internet aan het begin van de eeuw de industrie had weggevaagd. In Stand van Nederland kijken ze achter de schermen van de muziekindustrie naar de mensen die het geld verdienen. Bekijk hier de volledige uitzending.