Erdogan gooit grenzen open: ‘We mogen zijn chantage niet accepteren’
Een nieuwe migratiecrisis lijkt in aantocht nu de Turkse president Erdogan de grens naar Europa heeft opengegooid. Daarmee torpedeert hij de migratie-deal die hij eerder met de Europese Unie heeft gesloten. Door de actie van Erdogan bivakkeren inmiddels duizenden vluchtelingen bij de Griekse grens.
In maart 2016 bereikten Turkije en de Europese Unie een akkoord over de opvang van migranten. In ruil voor miljarden vanuit de EU zou Turkije een groot deel van de vluchtelingen opvangen. Ondanks kritiek op de aanpak, werd de deal doorgezet en droogde de vluchtelingenstroom richting Europa grotendeels op.
Door het aanhoudende conflict in het noorden van Syrië, krijgt Turkije nu opnieuw te maken met migrantenstromen. President Erdogan vindt dat Turkije te weinig steun krijgt van Europa om de miljoenen vluchtelingen op te vangen en daarom gooit hij de grens nu wagenwijd open.
'Niet laten chanteren'
VVD-Kamerlid Sven Koopmans stelt in Goedemorgen Nederland dat Erdogan zich door deze actie niet aan de afspraak houdt. "We hadden de Turkije-deal gesloten, die enorm succesvol was. De hele migrantenstroom was bijna helemaal gestopt en nu gooit Erdogan toch de poorten open. Dat is chantage en dat mogen we niet accepteren. Hij krijgt al miljarden van de EU. Als er een nieuwe stroming aankomt, is het van belang dat we opnieuw gaan onderhandelen. Het is onmenselijk om vluchtelingen een niemandsland in te sturen en ons daarmee te chanteren. Dat mogen we niet aanvaarden."
Volgens Koopmans is het nu zaak om de grens aan de Griekse kant dicht te houden en die grens met steun van de EU te versterken. "Ondertussen moeten we ook druk op Erdogan zetten. Turkije is namelijk afhankelijk van de Europese Unie, krijgt heel veel geld en heeft veel handelsrelaties met ons. Turkije heet veel van ons nodig."
Extra geld
Han ten Broeke, directeur politieke zaken HCSS, denkt dat de EU opnieuw een duit in het zakje moet doen. "Het komt in essentie altijd op hetzelfde neer: als wij willen dat Turkije vluchtelingen blijft opvangen, zullen we in essentie meer moeten betalen. Of dat zal gebeuren is afhankelijk van of we de situatie zoals 'ie nu is kunnen handhaven en of bij een grotere vluchtelingenstromen de EU een handje wil helpen."
Of dat gaat gebeuren, is volgens Koopmans afhankelijk van de situatie de komende tijd. "Als er ergens vluchtelingen zijn, dan helpen wij ze. De Europese Unie is de meest royale donor op dit gebied. Dus natuurlijk, als er een nieuwe stroming uit Syrië komt van mensen die in de knel zitten, dan helpt de EU opnieuw. Maar dat betekent niet dat we ons mogen laten chanteren. De mensen die Erdogan bij de grens heeft gezet, zijn niet de mensen die nu in Syrië in de knel zitten. Dat zijn mensen waarvan hij heeft gezegd: 'Ga maar naar die grens om druk op Europa te zetten'. Zo kun je niet met die mensen omgaan en niet met Europa omgaan."
LEES OOK: ‘Meer dan 200.000 vluchtelingen uit Syrië op weg naar Turkije’