main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 1 maart 2020 — 13:11

‘Kans op corona-epidemie in Nederland is groot’

Er heerst veel angst in Nederland na de recente besmettingen van corona. Komt er een epidemie van het virus in Nederland? “Die kans is heel groot”, denkt Marc Bonten, hoofd van de afdeling microbiologie van het UMC Utrecht. Dat zegt hij in WNL op Zondag op NPO 1.

“We werken altijd met kansen en ik denk dat de kans op een epidemie heel groot is”, zo zegt Bonten. “Het is niet uitgesloten dat dit virus onder controle gebracht wordt wereldwijd, maar de vooruitzichten hierop worden steeds slechter. Het is een nieuw virus en iedereen in de wereld is gevoelig hiervoor.”

Isoleren

Het virus stopt pas met verspreiden als het contact met besmette mensen wordt verbroken. “Dit gebeurt op dit moment door isolatie. In een later stadium gebeurt dit misschien als veel mensen immuun zijn voor het virus, omdat ze het zelf hebben gehad of een vaccin hebben gehad. De helft van de wereld zou die status moeten hebben, maar dat is nog niet zover. Dat betekent dat we nog niet van dit virus af zijn en de verwachting is dat dit bij ons zal blijven, zoals de griep dat doet.”

De ernst van het virus

Bonten benadrukt dat een epidemie in Nederland niet uitzonderlijk is en dat er ook elk jaar een griepgolf plaatsvindt. “We moeten ons ook realiseren dat dit virus heel erg op de griep lijkt. Die varieert ook altijd van ernst, maar voor de gemiddelde patiënt zal het blijven bij milde symptomen. Een klein deel van de mensen zal naar het ziekenhuis moeten, een klein deel naar de intensive care. Net als elk jaar bij griep zullen er ook mensen aan overlijden.”

Zaterdag werd bekend dat er een zevende Nederland positief is getest op het coronavirus. Het gaat om een vrouw uit Delft. Het gaat redelijk goed met haar, zei de GGD Haaglanden erover tegenover Omroep West. “Ze heeft geen koorts meer, maar hoest nog wel.”

LEES OOK: ‘Coronavirus verstoort economische groei, het wordt een mager jaar’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer