main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
26 februari 2020 — 14:52

4 kinderen besmet door coronavirus Italië, hoe vatbaar zijn kinderen voor het virus?

In Italië zijn vier kinderen besmet geraakt met het coronavirus, aldus lokale autoriteiten in Lombardije. Het jongste kind is vier jaar oud. Het totaal aantal besmette kinderen is nog laag. In China ligt het aantal ruim onder de 1 procent. Hoe besmettelijk is het coronavirus voor kinderen? En wat moet u doen als uw kind mogelijke symptomen van het virus vertoont?

Iedereen is vatbaar voor het virus, dus ook kinderen. Toch lijken de symptomen bij kinderen veel minder heftig te zijn, meldt RTL Nieuws. Ook bij het uitbreken van het SARS-virus, een aftakking van het coronavirus, ontsprongen de meeste kinderen de dans. Onder kinderen viel toen geen enkele dode. Wetenschappers tasten nog altijd in het duister over waarom dit zo is.

Symptomen van het virus zijn koorts, hoesten en kortademigheid. In ernstige gevallen leidt het virus tot een longontsteking of ademhalingsproblemen. Voor ouderen en kwetsbaren kan het virus fataal zijn.

Mijn kind vertoont symptomen van het coronavirus, wat moet ik doen?

Ga naar een dokter, maar onthoud wel dat het op dit moment het griepseizoen is. Laat uw kind de hygiëneregels goed naleven en zorg ervoor dat uw kind de vaccinaties heeft gekregen.

Moet ik mijn kind niet naar school laten gaan?

Raadpleeg als eerste de dokter en volg de instructies die er worden gegeven. Net als bij andere luchtweginfecties, laat u uw kind thuis. Hierdoor wordt een virus ook niet sneller verspreid.

Kunnen zwangere vrouwen het virus aan hun ongeboren baby overdragen?

Op dit moment is er nog niet genoeg informatie beschikbaar om daar een duidelijk antwoord op te geven. Er wordt nog volop onderzoek gedaan. Zwangere vrouwen moeten wel beter letten op hun eigen hygiëne en voorzorgsmaatregelen nemen. Een moeder kan wel doorgaan met borstvoeding geven, mits alle maatregelen wel getroffen zijn.

LEES OOK: Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

Is het coronavirus besmettelijk?

Het coronavirus is erg besmettelijk. Het virus wordt overgedragen door slijm dat zich tijdens het hoesten of niezen verspreidt. Ook door het aanraken van voorwerpen waar de bacterie op zit kan het virus overgedragen worden. Het is dan ook van groot belang dat de hygiëne goed in de gaten wordt gehouden. Er zijn verschillende preventiemaatregelen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep of met antibacteriële gel op basis van alcohol
  • Bedek je mond en neus in de elleboog of met een zakdoek als je hoest of niest
  • Vermijd contact met mensen die last hebben van griep of verkoudheid
  • Vraag medische hulp wanneer je last hebt van koorts, hoesten of moeite hebt met ademhalen

Is het dragen van een mondmasker nuttig?

Met het dragen van een medisch mondmasker bescherm je de mensen om je heen voor een besmetting. Het is aan te raden om een masker te dragen als je veel niest of hoest. Zorg er voor dat het masker op de juiste manier gedragen en weggegooid wordt. Het dragen van het masker alleen, is niet genoeg. Blijf uit de buurt van mensen die ook symptomen van een griep of verkoudheid hebben.

Goed handen wassen doe je op de volgende manier:

Stap 1: Maak je handen helemaal nat met stromend water
Stap 2: Gebruik genoeg zeep om je handen helemaal in te zepen
Stap 3: Was je handen volledig. Vergeet de bovenkant, nagels en tussen de vingers niet. Doe dit ongeveer twintig seconden.
Stap 4: Spoel de handen goed af onder stromend water
Stap 5: Droog je handen goed af met een schoon doek

Door: Lotte Zoet 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer