main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 februari 2020 — 08:16

Coronavirus grijpt om zich heen, moeten we ons zorgen maken?

Een Duitser die met het nieuwe coronavirus is besmet, verbleef een week geleden in de provincie Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdagavond dat bij de man het virus is vastgesteld.

De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest en wordt van die personen de gezondheid getest. Als zij klachten krijgen, worden ze geïsoleerd. Het RIVM heeft niet bekendgemaakt waar in Limburg de man precies verbleef.

De autoriteiten in de regio Heinsberg, het gebied over de grens met de Nederlandse provincie Limburg, hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven woensdag dicht blijven. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn.

Hoe groot is de kans op een uitbraak van het coronavirus in Nederland?

De kans dat het coronavirus in Nederland opduikt, is reëel. Daarom worden er in Nederland goede voorbereidingen getroffen voor een eventuele uitbraak. Artsen, laboratoria en GGD werken hiervoor samen.

Dit betekent overigens niet dat we ons per direct massaal zorgen moeten gaan maken. “Paniek hoort bij een crisis, maar we hebben dit scenario de afgelopen jaren vaak genoeg geoefend en hebben het steeds beter in z’n grip.” Zo liet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg weten in WNL op Zondag.

LEES OOK: Hoe heftig is het coronavirus en komt het ook naar Nederland?

Hoe schadelijk is het coronavirus?

Volgens viroloog Ab Osterhaus is vrijwel iedereen vatbaar voor het virus, maar liggen vooral voor ouderen en kwetsbaren gevaren op de loer. “Als we kijken naar China en alle andere landen, dan zien we dat voornamelijk oudere mensen boven de 65 kwetsbaar zijn. Ook mensen met een onderliggend lijden, bijvoorbeeld een kwetsbaar immuunsysteem, hebben extra problemen”, zo stelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Wat te doen bij mogelijke symptomen van het coronavirus?

Vaststelling van het virus begint in veel gevallen bij de huisarts. “Bij mogelijke klachten is het essentieel dat er telefonisch contact opgenomen wordt met de huisarts”, stelt huisarts Walter Schrader in het ochtendprogramma. “De huisarts kan vervolgens vaststellen of het nodig is om door te verwijzen naar de GGD en of iemand in quarantaine geplaatst moet worden.”

De symptomen van het coronavirus lijken het meeste op die van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. De klachten zijn vaak vrij mild, blijkt uit onderzoek van de Chinese overheid. Kwetsbare patiënten als ouderen en mensen met een chronische ziekte kunnen eraan overlijden. De incubatietijd, de tijd tussen besmet raken en de eerste ziekteverschijnselen, is ongeveer een week.

Tot nu toe kreeg van de besmette personen slechts 13,8 procent te maken met ernstige symptomen. Voor meer informatie over het coronavirus, kunt u terecht op de site van het RIVM.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer