‘Scholen moeten grotere rol spelen in voorkomen steekincidenten onder jongeren’
Zowel in Heemskerk als Alphen aan den Rijn waren dit weekend steekincidenten met jonge daders en slachtoffers. Een jonge van 16 overleefde een steekpartij niet. Volgens onderwijsbestuurders kunnen scholen een grote rol spelen in het voorkomen van dergelijke incidenten.
"Binnen het onderwijs zien wij de kinderen heel veel uren per dag. We zien daardoor vaak al alarmerende signalen en zouden daarom heel graag een loket willen waar we terechtkunnen, voordat het leed is geschiet", verklaart onderwijsbestuurder Mariëtte van Leeuwen in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Een plek waar we met elkaar een sluitende aanpak voor het kind en het gezin kunnen vinden.
Ook denkt Van Leeuwen dat er meer pedagogische ondersteuning nodig is op scholen "om dit gedrag van jongeren de kop in te kunnen drukken. En wat ik ook belangrijk vind is dat we met de overheid in gesprek gaan om te kijken hoe we de beveiliging regelen. Als wij dat zelf regelen, betekent dat een onderwijsassistent minder in de klas en ik denk niet dat dat de bedoeling is."
Ouders verantwoordelijk
VVD-Kamerlid Rudmer Heerema, zelf zeven jaar docent geweest, ziet een loket niet echt zitten. "Volgens mij zorgt dat voor nog meer bureaucratie in het onderwijs", zegt hij in het ochtendprogramma. "Je kan als school zelf al heel veel doen om het veilig te houden. Fouilleren, kluisjescontroles en verboden instellen. Gelukkig zijn er een aantal burgemeester opgestaan die aan het verkennen zijn wat ze allemaal tegen dit probleem kunnen doen. Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, zegt bijvoorbeeld: één keer een mes op zak is een waarschuwing, bij een tweede keer krijgen de ouders een dikke boete. Ik denk dat dat een goede koers is. Ik vind dat ouders verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen. Een verbod voor minderjarigen is ook zeker iets waar minister Grapperhaus naar moet kijken."