main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 februari 2020 — 08:36

NVM-voorzitter luidt noodklok: ‘Overbruggingsvergoeding kwetsbare bouwbedrijven is noodzaak”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil een overbruggingsvergoeding van de overheid voor kwetsbare bouwbedrijven. Door de stikstof en pfas-discussie zijn bouwbedrijven kwetsbaar. De overheid moet daarom geld vrijmaken om bouwpersoneel te behouden. “Als deze lijn doorzet, hebben we in de toekomst geen personeel als we wél al die woningen kunnen gaan bouwen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes in Goedemorgen Nederland NPO1.

Een oplossing kan volgens Hoes een doorbetalingsregeling zijn voor de periode dat de bouwers niet aan het werk kunnen. Ook vindt hij het belangrijk dat het bouwpersoneel in die periode betrokken blijft bij het vak. “Dat kan bijvoorbeeld door vakmensen uit de bouw bijscholing te geven. Daardoor kunnen ze tijdelijk iets anders doen binnen de sector, maar maken ze wel de afspraak om weer terug te komen zodra het weer nodig is. Ik doe dus een sterke oproep aan het ministerie van Economische en Sociale Zaken om samen met de bouwsector te kijken hoe we deze mensen kunnen vasthouden.”

Verdeling van woning: nauwelijks woningen voor middenklasse

Naast het tekort aan woningen, is er ook veel kritiek op de verdeling van het type nieuwbouwwoningen. “Het proces waarin bepaald wordt waar welke type woningen gebouwd worden, is nu niet duidelijk.  Naar mijn mening moet de verantwoordelijke minister bepalen hoeveel en welk type woningen er moeten komen, daarna kunnen de provincies en de gemeente samen kijken op welke locaties de woningen daadwerkelijk gebouwd kunnen worden.”

Volgens Hoes wordt  vooral de middenklasse, de groep met een modaal inkomen, vergeten. “Voor mensen die pak ‘m beet maximaal 270.000 euro kunnen lenen, zijn er simpelweg geen nieuwe woningen beschikbaar. Die beginnen allemaal pas bij de drie of vier ton. Dat zijn woningen die de gemeente leuk vindt om te bouwen, krijgen ze ook veel OZB-belasting voor, maar daar zijn geen kopers meer voor te krijgen. Ze moeten dus in hele andere prijsklassen gaan bouwen en daar komt de politiek ook om de hoek kijken. Partijen kunnen niet alleen voor hun eigen achterban woningen laten bouwen. We moeten echt veel breder gaan bouwen.”

LEES OOK: Woningcrisis vereist meer regie van Rijk: ‘Niet praten, maar bouwen’

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer