main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 januari 2020 — 11:18

Woningcrisis vereist meer regie van Rijk: ‘Niet praten, maar bouwen’

Om uit de woningcrisis te komen moet er worden gebouwd, maar behalve door stikstofproblemen wordt dit ook vertraagd door gemeenten. CDA-Kamerlid Erik Ronnes vindt dat het tijd wordt dat het Rijk de regie neemt. Dat zei Ronnes in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ondanks dat niet alle steden en provincies op overheidsbemoeienis zitten te wachten, is de nood hoog. “We hebben 300.000 woningen te kort in Nederland. We zien dat het tekort oploopt, we realiseren niet het aantal woningen dat we moeten realiseren. Als er niets gebeurt, wordt het voor de normale Nederlander met een normale portemonnee niet haalbaar om een betaalbare woning te krijgen”.

Op de locatie Rijnenburg, net buiten Utrecht, moet volgens ontwikkelaars en woningcorporaties een nieuwe uitbreidingslocatie voor die stad komen. De gemeente besloot dat er hoge windmolens gebouwd moet worden. Volgens Ronnes ligt de gemeente hier dwars. “De gemeente Utrecht kiest vaak voor binnenstedelijke oplossingen, vaak hele dure oplossingen. Daarnaast duurt dit vaak ook heel lang.”

Bouwen, niet praten

Als voorbeeld noemt Ronnes de locatie Valkenburg bij Katwijk. “Daar wordt al vijftien jaar gesproken over 5000 woningen die gebouwd moeten worden. In plaats van bouwen, blijft er gepraat worden. Het Rijk moet nu doorpakken en minister Stientje van Veldhoven, van milieu en wonen, moet gebruik maken van haar bevoegdheid en zeggen: daar komt een wijk.”

Risico

De hoofdredacteur van vakblad Vastgoedmarkt, Servaas van der Laan, vindt het een goed idee om het Rijk meer regie te geven, maar ziet wel een risico. “In het verleden gingen de prijzen van locaties die door het Rijk werden aangewezen, ontzettend omhoog. Dat wil je niet, dus is het slimmer om afspraken te maken over aantallen woningen.”

Volgens Ronnes wordt dit al jaren geprobeerd. “Mijn voorkeur gaat ook uit naar samenwerking tussen provincies, gemeentes en Rijk, maar de woningmarkt gaat alleen maar meer op slot.” Woensdag presenteert Ronnes zijn noodplan in de Tweede Kamer.

LEES OOK: Woningmarkt verder onder druk: ‘Als wij nu niets doen hebben wij echt een groot probleem’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer