‘Afblazen verhuizing kazerne naar Zeeland konden we jaren geleden zien aankomen’
In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de manier waarop werd besloten dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland niet doorging. De kamer eist antwoorden van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. "Maar we hadden dit al jaren geleden kunnen zien aankomen", zegt politiek journalist Barbara Rijlaarsdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In 2012 maakte toenmalig minister van defensie Hans Hillen bekend dat de marinekazerne van Doorn naar Vlissingen zou verhuizen. Twee jaar later werd het contract getekend en kon de bouw beginnen. Maar er ontstond onrust bij de mariniers. Uit een enquête bleek dat slechts 1% de verhuizing zag zitten, hierdoor ontstond er een leegloop bij de mariniers.
Afgelopen vrijdag gaat de kogel door de kerk: de kazerne komt definitief niet naar Zeeland. "Wij ervaren dit als het niet nakomen van afspraken en het niet betrouwbaar zijn van een overheid", zei de Zeeuwse fractievoorzitter van het CDA, Hannie Kool, hierover.
Besluit uit Kabinet-Rutte I
Volgens Rijlaarsdam wordt Visser "geroemd" in de Kamer vanwege haar handelen. "Het is natuurlijk een besluit dat is genomen in Rutte-I, zo zegt Rijlaarsdam. "Dat is jaren terug, onder een andere minister. Er waren toen ook al onderzoeken die lieten zien: de militairen en officieren zitten helemaal niet te wachten op een verhuizing naar Zeeland. Maar zij maakt nu een keuze en ze zegt: we gaan de verhuizing naar Zeeland gewoon niet meer doen."
"Partijgenoten wijzen erop dat het stoer is van haar, ze had het ook aan haar opvolger kunnen laten maar ze heeft nu zelf een besluit genomen. Maar de manier van aanpak, een beetje diplomatie, was wel van pas gekomen."
Twee miljard
D66 Zeeland wil twee miljard euro als compensatie. "Dat lijkt me niet realistisch", zegt Barbara Rijlaarsdam. "Ze zetten hun boosheid om in een heel hoog bod".