main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 februari 2020 — 10:13

‘Afblazen verhuizing kazerne naar Zeeland konden we jaren geleden zien aankomen’

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de manier waarop werd besloten dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland niet doorging. De kamer eist antwoorden van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. “Maar we hadden dit al jaren geleden kunnen zien aankomen”, zegt politiek journalist Barbara Rijlaarsdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In 2012 maakte toenmalig minister van defensie Hans Hillen bekend dat de marinekazerne van Doorn naar Vlissingen zou verhuizen. Twee jaar later werd het contract getekend en kon de bouw beginnen. Maar er ontstond onrust bij de mariniers. Uit een enquête bleek dat slechts 1% de verhuizing zag zitten, hierdoor ontstond er een leegloop bij de mariniers.

Afgelopen vrijdag gaat de kogel door de kerk: de kazerne komt definitief niet naar Zeeland. “Wij ervaren dit als het niet nakomen van afspraken en het niet betrouwbaar zijn van een overheid”, zei de Zeeuwse fractievoorzitter van het CDA, Hannie Kool, hierover.

Besluit uit Kabinet-Rutte I

Volgens Rijlaarsdam wordt Visser “geroemd” in de Kamer vanwege haar handelen. “Het is natuurlijk een besluit dat is genomen in Rutte-I, zo zegt Rijlaarsdam. “Dat is jaren terug, onder een andere minister. Er waren toen ook al onderzoeken die lieten zien: de militairen en officieren zitten helemaal niet te wachten op een verhuizing naar Zeeland. Maar zij maakt nu een keuze en ze zegt: we gaan de verhuizing naar Zeeland gewoon niet meer doen.”

“Partijgenoten wijzen erop dat het stoer is van haar, ze had het ook aan haar opvolger kunnen laten maar ze heeft nu zelf een besluit genomen. Maar de manier van aanpak, een beetje diplomatie, was wel van pas gekomen.”

Twee miljard

D66 Zeeland wil twee miljard euro als compensatie. “Dat lijkt me niet realistisch”, zegt Barbara Rijlaarsdam. “Ze zetten hun boosheid om in een heel hoog bod”.

LEES OOK: CDA-fractievoorzitter Heerma over marinierskazerne: compensatie Vlissingen meer dan alleen geld

Door: Diederik Wentink

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer