main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 18 februari 2020 — 15:32

Van bank wisselen bij een negatieve spaarrente? Of kun je beter beleggen?

De rekensommen spreken boekdelen: een negatieve spaarrente kan een flinke hap uit je spaarrekening nemen. Vooral jonge spaarders zijn daarom bereid om van bank te wisselen als de negatieve spaarrente bij hun huidige bank werkelijkheid wordt, blijkt uit een enquete van onderzoeksbureau EY VODW. Maar is dat wel zinvol? Of kun je beter gaan beleggen?

Het rentepercentage over spaargeld daalt al jaren en heeft een historisch dieptepunt aangetikt. Veel banken betalen immers nauwelijks of geen rente meer over het spaargeld van consumenten. ABN Amro is de eerste bank die negatieve rente gaan doorberekenen aan vermogende klanten. Over een spaarbedrag van meer dan 2.5 miljoen rekent de bank vanaf april 0.5 procent rente. ING vraagt vanaf juli 0.5 procent rente aan spaarders met meer dan een miljoen en ook de Rabobank gaat vermogende klanten belasten.

Negatieve spaarrente: blijven sparen of beleggen?

Hoewel een negatieve spaarrente voor modale spaarders voorlopig nog uitblijft, zegt 24 procent van de door EY VODW ondervraagde personen stappen te ondernemen zodra een negatieve spaarrente ook voor hen waarheid wordt. Ze overwegen bijvoorbeeld om naar een andere bank te gaan. Een optie die in de praktijk niet per se loont, aangezien geen enkele bank nog een hoge rente garandeert.

Een alternatief om géén geld kwijt te raken is door het spaargeld te bewaren in een oude sok of – indien mogelijk – een hypotheek of persoonlijke lening af te betalen. Beide opties leveren echter geen geld op. Met beleggen bestaat de kans op waardevermeerdering wel. Sinds 1900 heeft een gemiddelde belegging wereldwijd namelijk zo’n acht procent rendement per jaar opgeleverd. Dat is nogal een verschil met de inflatie en eventuele toekomstige negatieve spaarrente die aan je geld knabbelt.

Toch zijn wij Nederlanders nog niet echt gewend aan het idee van beleggen. Veertig procent van de ondervraagden denkt dat beleggen winstgevend kan zijn. Toch weet slechts 21 procent van de Nederlandse huishoudens de weg naar de beleggingskantoren te vinden. De belangrijkste redenen: een gebrek aan kennis of angst voor de risico’s.

LEES OOK: Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

Hoe moet je beleggen?

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Zo kun je beleggen in alternatieve vormen, zoals unieke whisky’s, kunst, woningen of auto’s. Producten die mogelijk in de toekomst meer waard worden. Toch kiezen de meeste mensen voor aandelen, omdat je daarmee direct in een (hopelijk winstgevende) onderneming investeert.

Waar beleggen eerder in fysieke vorm plaatsvond op de beurs, gebeurt het nu vooral digitaal. Heb je geen verstand van beleggen en geen tijd om zelf op onderzoek uit te gaan? Dan kun je het beste een beleggingskantoor vinden dat de beleggingen voor jou uitvoert. “Je moet je dan niet zo bezig gaan houden met beursnieuws. Doe alsof je aan het sparen bent. Gewoon niet naar omkijken”, adviseert financieel journaliste Janneke Willemse in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Wil je zelf aan de slag, besef dan dat beleggen een hoop tijd kost. Het vergt aardig wat kennis en inspanning om de beurs te begrijpen en bij te houden. Willemse: “Als je zelf individuele aandelen wil uitkiezen, dus steeds één bedrijf tegelijk, dan is het toch wel handig als je tweeduizend euro in één keer kunt doen, zodat je het in porties kan verdelen van bijvoorbeeld tien aandelen.”

LEES OOK: Je eigen geld beleggen? ‘Doe alsof je aan het sparen bent’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer

Muizen nemen Utrechts ziekenhuis ‘over’

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een enorm muizenprobleem. Het ziekenhuis erkent tegenover RTV Utrecht dat rond de ingang en het restaurant regelmatig muizen worden gespot….

Lees meer

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der…

Lees meer