Van bank wisselen bij een negatieve spaarrente? Of kun je beter beleggen?
De rekensommen spreken boekdelen: een negatieve spaarrente kan een flinke hap uit je spaarrekening nemen. Vooral jonge spaarders zijn daarom bereid om van bank te wisselen als de negatieve spaarrente bij hun huidige bank werkelijkheid wordt, blijkt uit een enquete van onderzoeksbureau EY VODW. Maar is dat wel zinvol? Of kun je beter gaan beleggen?
Het rentepercentage over spaargeld daalt al jaren en heeft een historisch dieptepunt aangetikt. Veel banken betalen immers nauwelijks of geen rente meer over het spaargeld van consumenten. ABN Amro is de eerste bank die negatieve rente gaan doorberekenen aan vermogende klanten. Over een spaarbedrag van meer dan 2.5 miljoen rekent de bank vanaf april 0.5 procent rente. ING vraagt vanaf juli 0.5 procent rente aan spaarders met meer dan een miljoen en ook de Rabobank gaat vermogende klanten belasten.
Negatieve spaarrente: blijven sparen of beleggen?
Hoewel een negatieve spaarrente voor modale spaarders voorlopig nog uitblijft, zegt 24 procent van de door EY VODW ondervraagde personen stappen te ondernemen zodra een negatieve spaarrente ook voor hen waarheid wordt. Ze overwegen bijvoorbeeld om naar een andere bank te gaan. Een optie die in de praktijk niet per se loont, aangezien geen enkele bank nog een hoge rente garandeert.
Een alternatief om géén geld kwijt te raken is door het spaargeld te bewaren in een oude sok of – indien mogelijk – een hypotheek of persoonlijke lening af te betalen. Beide opties leveren echter geen geld op. Met beleggen bestaat de kans op waardevermeerdering wel. Sinds 1900 heeft een gemiddelde belegging wereldwijd namelijk zo’n acht procent rendement per jaar opgeleverd. Dat is nogal een verschil met de inflatie en eventuele toekomstige negatieve spaarrente die aan je geld knabbelt.
Toch zijn wij Nederlanders nog niet echt gewend aan het idee van beleggen. Veertig procent van de ondervraagden denkt dat beleggen winstgevend kan zijn. Toch weet slechts 21 procent van de Nederlandse huishoudens de weg naar de beleggingskantoren te vinden. De belangrijkste redenen: een gebrek aan kennis of angst voor de risico’s.
LEES OOK: Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’
Hoe moet je beleggen?
Beleggen kan op veel verschillende manieren. Zo kun je beleggen in alternatieve vormen, zoals unieke whisky’s, kunst, woningen of auto’s. Producten die mogelijk in de toekomst meer waard worden. Toch kiezen de meeste mensen voor aandelen, omdat je daarmee direct in een (hopelijk winstgevende) onderneming investeert.
Waar beleggen eerder in fysieke vorm plaatsvond op de beurs, gebeurt het nu vooral digitaal. Heb je geen verstand van beleggen en geen tijd om zelf op onderzoek uit te gaan? Dan kun je het beste een beleggingskantoor vinden dat de beleggingen voor jou uitvoert. “Je moet je dan niet zo bezig gaan houden met beursnieuws. Doe alsof je aan het sparen bent. Gewoon niet naar omkijken”, adviseert financieel journaliste Janneke Willemse in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.
Wil je zelf aan de slag, besef dan dat beleggen een hoop tijd kost. Het vergt aardig wat kennis en inspanning om de beurs te begrijpen en bij te houden. Willemse: “Als je zelf individuele aandelen wil uitkiezen, dus steeds één bedrijf tegelijk, dan is het toch wel handig als je tweeduizend euro in één keer kunt doen, zodat je het in porties kan verdelen van bijvoorbeeld tien aandelen.”
LEES OOK: Je eigen geld beleggen? ‘Doe alsof je aan het sparen bent’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meer