main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 16 februari 2020 — 13:55

AIVD-baas Dick Schoof: spanning tussen privacy en mogelijkheden inlichtingendienst

Dick Schoof, de vertrekkend baas van de AIVD, wil dat er goed wordt gekeken naar de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Volgens Schoof is er een permanente spanning tussen het waarborgen van de privacy en de manier waarop de AIVD mag acteren. Dat zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

“Het is goed dat er een evaluatiecommissie komt”, aldus Schoof. “Je ziet nu dat veel waarborg geënt is om de privacy te beschermen en dat is een verstandig uitgangspunt. Maar de vraag is of we dat zo moeten houden.”

De AVID-baas vraagt om meer ruimte voor zijn dienst. “Als wij heel veel in het buitenland zitten maar daar de Nederlander niet in het digitale domein tegenkomen, dan lijkt het goed dat dit wordt onderzocht door een evaluatiecommissie.”

‘Beperkt in wat je kan vertellen’

Toen Schoof anderhalf jaar geleden aantrad bij de AIVD was hij vooral verbaasd wat ze allemaal deden en wisten. “Ik was hiervoor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dus het was niet zo dat ik dacht: jeetje, wat gebeurt er allemaal aan dreigingen in dit land.”

Heel veel wat de AIVD doet, wordt niet gedeeld met het grote publiek. “Je bent beperkt in wat je kan vertellen. Zeker op het gebied van cyberspionage of het gaat om onze economie of research en development. Er moet nog veel meer gebeuren om ons daartegen te beschermen. Onze hele samenleving moet hier weerbaarder tegen worden.”

‘Moeite om ons deze onzichtbare dreiging voor te stellen’

En daarin moet worden geïnvesteerd, aldus Schoof. “Publiek en privaat moet er een groot investeringsprogramma worden opgezet. Een helder programma met een strakke regie. Het is af en toe van de zotte hoe makkelijk het is, kijk bijvoorbeeld naar de Universiteit Maastricht, om iets plat te leggen.”

Met een programma en een soort van commissaris kan Nederland goed weerbaar worden tegen cyberdreigingen, pleit Schoof. “Het is niet alleen overheid maar ook burger en bedrijfsleven. Wij hebben moeite ons iets voor te stellen bij deze onzichtbare dreiging maar dit kan onze economie en onze samenleving aantasten. Hier moet iets tegen gebeuren.”

LEES OOK: Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro losgeld aan cyberhackers

Nieuwe secretaris-generaal van ministerie van Justitie en Veiligheid

Dick Schoof was van november 2018 tot 1 maart van dit jaar de directeur-generaal van de AIVD. Vanaf maart zal hij beginnen met zijn nieuwe functie als secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

LEES OOK: Terreurbestrijder Dick Schoof: ‘Terreurdreiging niet minder na val kalifaat’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in