main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 16 februari 2020 — 13:55

AIVD-baas Dick Schoof: spanning tussen privacy en mogelijkheden inlichtingendienst

Dick Schoof, de vertrekkend baas van de AIVD, wil dat er goed wordt gekeken naar de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Volgens Schoof is er een permanente spanning tussen het waarborgen van de privacy en de manier waarop de AIVD mag acteren. Dat zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

“Het is goed dat er een evaluatiecommissie komt”, aldus Schoof. “Je ziet nu dat veel waarborg geënt is om de privacy te beschermen en dat is een verstandig uitgangspunt. Maar de vraag is of we dat zo moeten houden.”

De AVID-baas vraagt om meer ruimte voor zijn dienst. “Als wij heel veel in het buitenland zitten maar daar de Nederlander niet in het digitale domein tegenkomen, dan lijkt het goed dat dit wordt onderzocht door een evaluatiecommissie.”

‘Beperkt in wat je kan vertellen’

Toen Schoof anderhalf jaar geleden aantrad bij de AIVD was hij vooral verbaasd wat ze allemaal deden en wisten. “Ik was hiervoor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dus het was niet zo dat ik dacht: jeetje, wat gebeurt er allemaal aan dreigingen in dit land.”

Heel veel wat de AIVD doet, wordt niet gedeeld met het grote publiek. “Je bent beperkt in wat je kan vertellen. Zeker op het gebied van cyberspionage of het gaat om onze economie of research en development. Er moet nog veel meer gebeuren om ons daartegen te beschermen. Onze hele samenleving moet hier weerbaarder tegen worden.”

‘Moeite om ons deze onzichtbare dreiging voor te stellen’

En daarin moet worden geïnvesteerd, aldus Schoof. “Publiek en privaat moet er een groot investeringsprogramma worden opgezet. Een helder programma met een strakke regie. Het is af en toe van de zotte hoe makkelijk het is, kijk bijvoorbeeld naar de Universiteit Maastricht, om iets plat te leggen.”

Met een programma en een soort van commissaris kan Nederland goed weerbaar worden tegen cyberdreigingen, pleit Schoof. “Het is niet alleen overheid maar ook burger en bedrijfsleven. Wij hebben moeite ons iets voor te stellen bij deze onzichtbare dreiging maar dit kan onze economie en onze samenleving aantasten. Hier moet iets tegen gebeuren.”

LEES OOK: Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro losgeld aan cyberhackers

Nieuwe secretaris-generaal van ministerie van Justitie en Veiligheid

Dick Schoof was van november 2018 tot 1 maart van dit jaar de directeur-generaal van de AIVD. Vanaf maart zal hij beginnen met zijn nieuwe functie als secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

LEES OOK: Terreurbestrijder Dick Schoof: ‘Terreurdreiging niet minder na val kalifaat’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer