main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 16 februari 2020 — 13:55

AIVD-baas Dick Schoof: spanning tussen privacy en mogelijkheden inlichtingendienst

Dick Schoof, de vertrekkend baas van de AIVD, wil dat er goed wordt gekeken naar de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Volgens Schoof is er een permanente spanning tussen het waarborgen van de privacy en de manier waarop de AIVD mag acteren. Dat zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.

“Het is goed dat er een evaluatiecommissie komt”, aldus Schoof. “Je ziet nu dat veel waarborg geënt is om de privacy te beschermen en dat is een verstandig uitgangspunt. Maar de vraag is of we dat zo moeten houden.”

De AVID-baas vraagt om meer ruimte voor zijn dienst. “Als wij heel veel in het buitenland zitten maar daar de Nederlander niet in het digitale domein tegenkomen, dan lijkt het goed dat dit wordt onderzocht door een evaluatiecommissie.”

‘Beperkt in wat je kan vertellen’

Toen Schoof anderhalf jaar geleden aantrad bij de AIVD was hij vooral verbaasd wat ze allemaal deden en wisten. “Ik was hiervoor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dus het was niet zo dat ik dacht: jeetje, wat gebeurt er allemaal aan dreigingen in dit land.”

Heel veel wat de AIVD doet, wordt niet gedeeld met het grote publiek. “Je bent beperkt in wat je kan vertellen. Zeker op het gebied van cyberspionage of het gaat om onze economie of research en development. Er moet nog veel meer gebeuren om ons daartegen te beschermen. Onze hele samenleving moet hier weerbaarder tegen worden.”

‘Moeite om ons deze onzichtbare dreiging voor te stellen’

En daarin moet worden geïnvesteerd, aldus Schoof. “Publiek en privaat moet er een groot investeringsprogramma worden opgezet. Een helder programma met een strakke regie. Het is af en toe van de zotte hoe makkelijk het is, kijk bijvoorbeeld naar de Universiteit Maastricht, om iets plat te leggen.”

Met een programma en een soort van commissaris kan Nederland goed weerbaar worden tegen cyberdreigingen, pleit Schoof. “Het is niet alleen overheid maar ook burger en bedrijfsleven. Wij hebben moeite ons iets voor te stellen bij deze onzichtbare dreiging maar dit kan onze economie en onze samenleving aantasten. Hier moet iets tegen gebeuren.”

LEES OOK: Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro losgeld aan cyberhackers

Nieuwe secretaris-generaal van ministerie van Justitie en Veiligheid

Dick Schoof was van november 2018 tot 1 maart van dit jaar de directeur-generaal van de AIVD. Vanaf maart zal hij beginnen met zijn nieuwe functie als secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

LEES OOK: Terreurbestrijder Dick Schoof: ‘Terreurdreiging niet minder na val kalifaat’

Door: Bert van Doorn

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer