Getuige Geleense moskee bedreigd na commissie over dubieuze financiering moskeeën
Deskundigen hebben deze week in een speciale commissie van de Tweede Kamer gewaarschuwd voor buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën. Een van de ondervraagden, Hajer Harzi, is naar aanleiding van haar verhoor bedreigd.
Harzi vertelde woensdag tegenover de commissie dat ze van dichtbij meemaakte hoe haar moskee (Al Houda in Geleen, red.) was overgenomen door salafisten.
"Ik heb een zware nacht achter de rug", reageert Harzi in Op1. "Ik was nog niet eens thuis of ik kreeg het eerste filmpje doorgestuurd van mijn dochter. Een drietal jongens was te zien, waarvan één in allerlei talen roept dat kogels zo besteld zijn. We zouden Joods of ongelovig zijn, en onze vereniging is een kerk of een synagoge. Dat filmpje hebben ze naar mijn kind gestuurd, die in haar examenjaar zit."
Ook op Facebook zijn lelijke dingen gezegd, vertelt Harzi. "Ik als volwassene kon het naast mij neerleggen, maar mijn kind niet."
Hajer Harzi getuigde gisteren voor de parlementaire commissie over de wantoestanden in haar moskee. Sindsdien worden zij en haar gezin hevig bedreigd. 'Naar mijn kind sturen ze: een kogel is zo besteld.' #Op1 pic.twitter.com/l4a7NHNoc3
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) February 13, 2020
'In een islamitisch land waren we allang dood'
De Limburgse heeft aangifte gedaan, wat haar door meerdere mensen werd afgeraden. "Zelfs door de directeur van school. Maar ik sta nog steeds voor mijn zaak, ik wil het écht heel graag. Ik ben moslims en ben niet tegen de islam. Wel ben ik tegen deze gang van zaken, tegen de leer, de overname en de oneerlijkheid. Dat gun ik de kinderen niet", aldus Harzi.
Rechtsgeleerde Afshin Ellian stelt dat men een probleem heeft zodra je überhaupt over de islam begint. "Laat staat als je kritiek hebt. Dat gaat niet snel veranderen. Hier hebben wij gelukkig een rechtsstaat, maar in een islamistisch land waren we allang dood", vertelt de rechtsgeleerde die ook al jaren wordt bedreigd wegens zijn kritiek op de islam.
LEES OOK: ‘Nieuwe generatie salafisten baart zorgen, groep overheerst op internet en sociale media’
'Onze samenleving wordt hierdoor bedreigd'
Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch spreekt van een 'herkenbare strategie om iemand te excommuniceren en uit de gemeenschap te zetten op het moment dat je een opvatting hebt die mensen niet aanstaat'.
Wel benadrukt de burgemeester dat niet iedere financiering fout is. "We hebben een machtsideologie die geïmporteerd is. Salafistische organisaties zijn anti-democratische bewegingen die een gevaar vormen voor onze veiligheid en de openbare orde."
"Veel jongeren zijn uitgereisd waardoor gezinnen kinderen zijn verloren aan een jihadistische strijd. Onze samenleving wordt hierdoor bedreigd. We moeten alert en waakzaam blijven. Radicalisering is een hardnekkig probleem dat we meerjarig moeten bestrijden", aldus Marcouch.