CDA wil campagne tegen gebruik ritalin: ‘Niet normaal dat je medicijnen bij wc’s kunt verkopen’
Studenten die ritalin gebruiken om hun schoolprestaties te verbeteren, zijn een doorn in het oog van CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Hij wil dat er een campagne komt om jongeren bewust te maken van de gevaren, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Van der Molen gaat opheldering vragen bij de minister, omdat jongeren volgens hem te makkelijk aan ritalin kunnen komen. Eén op de vier studenten gebruikt het ADHD-medicijn zonder doktersrecept, bleek eerder uit onderzoek.
LEES OOK: 1 op de 4 scholieren gebruikt ritalin zonder doktersrecept: ‘Het is gevaarlijk’
"Dat een kwart van de studenten medicijnen slikt die niet voor hen zijn bedoeld, maar om goede cijfers te halen, is heel kwalijk. Als je de kwaal (ADHD) niet hebt, is dat heel risicovol. Aan ritalin kun je maag- en darmklachten overhouden."
'Ritalin is doping'
Dat beeld erkent epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut. Volgens haar kan het hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, een afname van de eetlust en hartkloppingen veroorzaken. "En je kunt ook geestelijke afhankelijkheid krijgen: dus verslaving."
LEES OOK: UvA verwijdert concentratiepillen uit automaten: ‘Dit moet je niet stimuleren’
Van der Molen vergelijkt de pilletjes met doping. "Studeren is ook topsport, maar wij accepteren in de sport ook geen doping. Het heeft grote effecten voor je lichaam die je niet moet willen."
Zwarte handel
Er moet een campagne komen wat de CDA-politicus betreft. "Het begint bij studenten bewust maken dat ze het niet moeten gebruiken." Van der Molen vindt dat huisartsen, apothekers, de Rijksoverheid en scholen daar een bijdrage aan moeten leveren.
De campagne tegen ritalingebruik onder studenten moet in het rijtje komen met waarschuwingen voor de gevaren van alcohol of drugs, zegt Van der Molen. "En we moeten wat doen tegen de zwarte handel, want het is niet normaal dat je medicijnen bij de wc's gaat verkopen."