main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2020 — 10:53

‘Politieke crisis in Duitsland kan overslaan naar Nederland’

De politieke crisis die in Duitsland heerst na de rel rond Alternative für Deutschland in deelstaat Thüringen zou ook gevolgen kunnen hebben voor Nederland. Dat zegt voormalig Duitsland-correspondent Wierd Duk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De crisis ontstond nadat Alternative für Deutschland (AfD) in Thüringen een beslissende stem had bij de benoeming van de nieuwe minister-president. De landelijke politiek verzette zich vervolgens fel vanwege die invloed van de AfD, waarna de benoemde premier snel weer vertrok.

Extreemrechts

“Er is een cordon sanitaire rond de AfD”, schetst Duk de situatie. De grote partijen willen volgens hem niet met de AfD samenwerken. “Omdat die partij in de ogen van de gevestigde partijen in Duitsland extreemrechts is.”

In Thüringen klopt dat beeld, volgens Duk. “De afdeling in Thüringen heeft zich wel bewezen als radicaal rechts. Daar moet je inderdaad niks te maken mee willen hebben.” Hij doelt hier bijvoorbeeld op uitspraken van de regionale AfD-voorman Björn Höcke, die onder meer het Holocaustmonument in Berlijn een ‘monument van schande’ noemde.

LEES OOK: AfD-leider: ‘Schaf herdenking Holocaust af’

Tweede partij van Duitsland

Niet alleen in Duitsland worstelen ze volgens Duk met de opkomst van partijen zoals de AfD. “Ook in allerlei andere landen zie je dat populistisch rechts opkomt. Gevestigde partijen vragen zich af hoe daarmee om te gaan.”

Toch kan het cordon sanitaire rond de AfD ook terugslaan in het gezicht van de gevestigde partijen, zoals het CDU en de SPD. “Als je dat blijft handhaven, zou AfD een echte bedreiging kunnen worden voor de grote volkspartijen en misschien zelfs de tweede partij van Duitsland kunnen worden. Dan kun je ze niet langer uitsluiten”, aldus Duk.

Nederland

Ook in Nederland zal de situatie bij onze oosterburen op de voet worden gevolgd, verwacht de oud-correspondent. “De crisis kan zeker gevolgen hebben voor ons. Duitsland is veruit het belangrijkste land in Europa en een enorm belangrijke exportpartner. Die politieke instabiliteit slaat natuurlijk over.”

Door: Mark Broersma

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Dinsdag 2 juni om 21:30 op
‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

“De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden”, dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Een virtueel plaats delict in het onderzoek naar de moord op Anita van Dijk

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek…

Lees meer

Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen…

Lees meer

Nertsen op nog drie bedrijven besmet met coronavirus

Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus…

Lees meer

‘Twee procent van de particuliere huurders in problemen door corona’

Zo’n twee procent van de huurders in de particuliere sector kampt met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder verhuurders…

Lees meer

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 6, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier