main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Attje Kuiken tijdens een Tweede Kamerdebat over de aanpak van stalking. Foto: ANP
't Wordt Nu Laat - 11 februari 2020 — 16:01

Duizenden vrouwen en ook mannen hebben last van stalkers: ‘Opvallend dat daders zo vaak wegkomen’

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken maakt zich sterk voor de slachtoffers van stalking en heeft daarom met collega Kathalijne Buitenweg vorige week een motie ingediend voor een zogenaamd Aware-systeem. “Daar is heel veel behoefte aan”, vertelt ze in radioprogramma ’t Wordt Nu Laat. “Het probleem van stalkers is namelijk groter dan je denkt.”

Het Aware-systeem is een knop die je bij je kan dragen als je voortdurend wordt bedreigd door je ex en je in kan drukken bij problemen. Dan krijg je snel hulp van de politie. “Dat lijkt heel vanzelfsprekend maar dat is nog niet in heel Nederland goed geregeld”, aldus Kuiken. “Het is een extra steuntje in de rug voor slachtoffers en dat is nodig want het gaat om duizenden vrouwen en ook mannen die ermee te maken hebben.”

Volgens het PvdA-Kamerlid worden veel stalkers niet op tijd berecht. “Het is opvallend dat daders zo snel wegkomen. Maar het duurt lang voordat er wordt gehandeld door de autoriteiten. “Een contactverbod kan langer dan een jaar duren omdat iemand dan pas voor het eerst moet voorkomen.”

‘Over mannen hoor je minder vaak iets’

De voorgeschiedenis tussen de stalkers en de slachtoffers is meestal ook ingewikkeld. “Vaak gaat het om ex-partners, vaders van kinderen en zijn er ook omgangsregelingen. Een harde breuk is dan ook moeilijk. En meestal loopt het ook geleidelijk uit de hand. Dan is er een uit de hand gelopen kroeggesprek of een tik in het gezicht. Bij elkaar opgeteld is het heel heftig.”

LEES OOK: Strafrechtadvocaat: ‘Geef slachtoffers van stalking pepperspray of taser’

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden lastiggevallen. “Daar hoor je minder vaak iets over, maar dat komt helaas ook voor”, aldus Kuiken. “Ik sprak vorige week nog een advocaat die slachtoffers en ook daders bijstaat. En die vertelde dat vrouwen minder gewelddadig zijn, maar wel heel volhoudend. Het stalken kan jarenlang doorgaan en dat kan mensen slopen.”

‘Trek meteen aan de bel als iets niet deugt’

Het PvdA-Kamerlid raadt mensen die worden gestalkt aan om altijd aangifte te doen. “Hou alles bij en zorg voor een goede advocaat. Trek meteen aan de bel als iets niet deugt. Er is meestal een harde hand nodig door middel van rechtspraak om dit te stoppen.”

Aanleiding voor de motie van Kuiken en Buitenweg is de 16-jarige Hümeyra die eind 2018 op een school in Rotterdam werd doodgestoken door haar stalker. “Iedereen wist ervan maar niemand greep in. Daarom pleit ik ook voor een casusrechercheur. Dat klinkt als een bemoeial maar dat is gewoon iemand die alles voor je regelt als dat nodig is.”

Beluister hier het volledige radiofragment uit ’t Wordt Nu Laat 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer