main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Attje Kuiken tijdens een Tweede Kamerdebat over de aanpak van stalking. Foto: ANP
't Wordt Nu Laat - 11 februari 2020 — 16:01

Duizenden vrouwen en ook mannen hebben last van stalkers: ‘Opvallend dat daders zo vaak wegkomen’

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken maakt zich sterk voor de slachtoffers van stalking en heeft daarom met collega Kathalijne Buitenweg vorige week een motie ingediend voor een zogenaamd Aware-systeem. “Daar is heel veel behoefte aan”, vertelt ze in radioprogramma ’t Wordt Nu Laat. “Het probleem van stalkers is namelijk groter dan je denkt.”

Het Aware-systeem is een knop die je bij je kan dragen als je voortdurend wordt bedreigd door je ex en je in kan drukken bij problemen. Dan krijg je snel hulp van de politie. “Dat lijkt heel vanzelfsprekend maar dat is nog niet in heel Nederland goed geregeld”, aldus Kuiken. “Het is een extra steuntje in de rug voor slachtoffers en dat is nodig want het gaat om duizenden vrouwen en ook mannen die ermee te maken hebben.”

Volgens het PvdA-Kamerlid worden veel stalkers niet op tijd berecht. “Het is opvallend dat daders zo snel wegkomen. Maar het duurt lang voordat er wordt gehandeld door de autoriteiten. “Een contactverbod kan langer dan een jaar duren omdat iemand dan pas voor het eerst moet voorkomen.”

‘Over mannen hoor je minder vaak iets’

De voorgeschiedenis tussen de stalkers en de slachtoffers is meestal ook ingewikkeld. “Vaak gaat het om ex-partners, vaders van kinderen en zijn er ook omgangsregelingen. Een harde breuk is dan ook moeilijk. En meestal loopt het ook geleidelijk uit de hand. Dan is er een uit de hand gelopen kroeggesprek of een tik in het gezicht. Bij elkaar opgeteld is het heel heftig.”

LEES OOK: Strafrechtadvocaat: ‘Geef slachtoffers van stalking pepperspray of taser’

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden lastiggevallen. “Daar hoor je minder vaak iets over, maar dat komt helaas ook voor”, aldus Kuiken. “Ik sprak vorige week nog een advocaat die slachtoffers en ook daders bijstaat. En die vertelde dat vrouwen minder gewelddadig zijn, maar wel heel volhoudend. Het stalken kan jarenlang doorgaan en dat kan mensen slopen.”

‘Trek meteen aan de bel als iets niet deugt’

Het PvdA-Kamerlid raadt mensen die worden gestalkt aan om altijd aangifte te doen. “Hou alles bij en zorg voor een goede advocaat. Trek meteen aan de bel als iets niet deugt. Er is meestal een harde hand nodig door middel van rechtspraak om dit te stoppen.”

Aanleiding voor de motie van Kuiken en Buitenweg is de 16-jarige Hümeyra die eind 2018 op een school in Rotterdam werd doodgestoken door haar stalker. “Iedereen wist ervan maar niemand greep in. Daarom pleit ik ook voor een casusrechercheur. Dat klinkt als een bemoeial maar dat is gewoon iemand die alles voor je regelt als dat nodig is.”

Beluister hier het volledige radiofragment uit ’t Wordt Nu Laat 

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer