main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 februari 2020 — 14:34

Coronavirus raakt ook Nederlandse economie: ‘Ben bang dat dit onder het ondernemersrisico valt’

Al 1016 mensen hebben het coronavirus niet overleefd. Niet alleen voor de gezondheid heeft het virus gevolgen, ook voor de economie. Zo zeggen Chinese toeristen hun bezoek aan Nederland massaal af. “Hier valt niets tegen te regelen”,  zegt voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Of je moet er een verzekering voor zien te bedenken.”

Nu is het laagseizoen voor het toerisme, maar vanaf april begint dat weer aan te trekken. “Er komen jaarlijks 380.000 Chinese toeristen naar Nederland. Maar nu is er een stuk minder bezoek door het coronavirus. De vraag loopt fors terug door dit soort omstandigheden. Maar ik ben bang dat dat onder het ondernemersrisico valt”, aldus Vonhof. “Dit is overmacht”

Niet alleen het toerisme heeft te kampen met de gevolgen van het coronavirus. “Ook evenementenorganisaties merken het. Die organiseren grote evenementen voor de hele wereld. Als de Aziaten niet komen, willen de anderen ook niet komen want dan kunnen ze geen zaken doen.”

‘Langer dan een maand gaan wij zeker voelen’

Volgens econoom Raphie Hayat merkt de toeristensector ook een afname van het aantal vragen uit China. Ook de Nederlandse consument zal te maken krijgen met de gevolgen van het coronavirus. “Op korte termijn is het moeilijk om spullen te krijgen uit Chinese webshops. Dat zal nog wel even zo blijven.”

LEES OOK: Nederlandse consument merkt nog weinig van coronavirus: ‘Pakketje uit China kan wat langer duren’

Verder hangt het vooral af van de voorraden van de bedrijven. Sommige bedrijven hebben een voorraad van een week, andere van een maand. Als het langer dan een maand gaat duren, gaan wij het zeker voelen.”

‘Productie ligt stil’

Jacco Vonhof heeft zelf een schoonmaakbedrijf en merkt ook dat het moeilijk is om aan bepaalde schoonmaakdoeken te komen. “Een van mijn leveranciers is vooral actief in China. Je merkt dat daar de productie stil ligt. Er wordt niets meer verscheept. Er zijn nog wel wat boten onderweg maar die aanvoer stopt ook op een gegeven moment.”

De gevolgen van het coronavirus zijn meer dan alleen een incident in China, stelt Vonhof. “Dat merk je wereldwijd. Daarom moet ieder bedrijf een assessment doen. Waar word ik geraakt? Werk ik samen met bedrijven die zelf weer veel met China samenwerken? En informeer jezelf goed over het coronavirus.”

LEES OOK: Dit zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Nederlandse economie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer