main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 11 februari 2020 — 14:34

Coronavirus raakt ook Nederlandse economie: ‘Ben bang dat dit onder het ondernemersrisico valt’

Al 1016 mensen hebben het coronavirus niet overleefd. Niet alleen voor de gezondheid heeft het virus gevolgen, ook voor de economie. Zo zeggen Chinese toeristen hun bezoek aan Nederland massaal af. “Hier valt niets tegen te regelen”,  zegt voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Of je moet er een verzekering voor zien te bedenken.”

Nu is het laagseizoen voor het toerisme, maar vanaf april begint dat weer aan te trekken. “Er komen jaarlijks 380.000 Chinese toeristen naar Nederland. Maar nu is er een stuk minder bezoek door het coronavirus. De vraag loopt fors terug door dit soort omstandigheden. Maar ik ben bang dat dat onder het ondernemersrisico valt”, aldus Vonhof. “Dit is overmacht”

Niet alleen het toerisme heeft te kampen met de gevolgen van het coronavirus. “Ook evenementenorganisaties merken het. Die organiseren grote evenementen voor de hele wereld. Als de Aziaten niet komen, willen de anderen ook niet komen want dan kunnen ze geen zaken doen.”

‘Langer dan een maand gaan wij zeker voelen’

Volgens econoom Raphie Hayat merkt de toeristensector ook een afname van het aantal vragen uit China. Ook de Nederlandse consument zal te maken krijgen met de gevolgen van het coronavirus. “Op korte termijn is het moeilijk om spullen te krijgen uit Chinese webshops. Dat zal nog wel even zo blijven.”

LEES OOK: Nederlandse consument merkt nog weinig van coronavirus: ‘Pakketje uit China kan wat langer duren’

Verder hangt het vooral af van de voorraden van de bedrijven. Sommige bedrijven hebben een voorraad van een week, andere van een maand. Als het langer dan een maand gaat duren, gaan wij het zeker voelen.”

‘Productie ligt stil’

Jacco Vonhof heeft zelf een schoonmaakbedrijf en merkt ook dat het moeilijk is om aan bepaalde schoonmaakdoeken te komen. “Een van mijn leveranciers is vooral actief in China. Je merkt dat daar de productie stil ligt. Er wordt niets meer verscheept. Er zijn nog wel wat boten onderweg maar die aanvoer stopt ook op een gegeven moment.”

De gevolgen van het coronavirus zijn meer dan alleen een incident in China, stelt Vonhof. “Dat merk je wereldwijd. Daarom moet ieder bedrijf een assessment doen. Waar word ik geraakt? Werk ik samen met bedrijven die zelf weer veel met China samenwerken? En informeer jezelf goed over het coronavirus.”

LEES OOK: Dit zijn de gevolgen van het coronavirus voor de Nederlandse economie

Door: Bert van Doorn

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer