‘Nederland zit in een identiteitscrisis, alles moet wijken voor duurzaamheid en diversiteit’
Ons land verkeert in een identiteitscrisis en zit met zichzelf in de knoop. Dat zegt politiek commentator Syp Wynia in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Hype-achtige bewegingen hebben zich meester gemaakt van Nederland. De slagzinnen die daarbij horen zijn diversiteit en duurzaamheid", aldus Wynia. "Vaak hebben de mensen daar zelf niet voor gekozen, maar die komen via de randstad en via Hilversum binnengedruppeld als opdracht aan Nederland."
De duurzaamheidshype heeft grote gevolgen voor ons land, zo beschrijft Wynia in zijn boek Tegen de onzin. "Het gaat gepaard met verandering van het landschap. Alles moet vanwege duurzaamheid anders. Het gaat gepaard met het verlies van tradities en taal. De vraag is wat we hier mee opschieten."
Burgers merken dat er veel zaken veranderen, terwijl zij daar niet voor gekozen hebben, zegt Wyna. "Bij verkiezingen gaat het over immigratie. Dan is er een kabinetsformatie geweest en dan blijkt nadien dat het over klimaat is gegaan, terwijl dat voor de verkiezingen niet aan de orde was. Vaak hebben burgers het idee zelf niet betrokken te zijn geweest bij keuzes. Kennelijk zijn actiegroepen en belangengroepen, zoals Greenpeace, Milieudefensie, en misschien ook wel Shell, belangrijker aan tafel dan de burgers."
Geen gevoel voor de burger
Dat het belang van de burger door de overheid niet altijd even zwaar wordt meegewogen, merkt Wynia ook als hij in gesprek is met de Nationale Ombudsman. "Als hij langsgaat bij ministeries, en hij komt op voor het belang van de burger, dan vinden ze dat ongemakkelijk. Ministers en ambtenaren noemen burgers liever 'inwoners' of 'consumenten'. Want laten we niet vergeten, burgers zijn mensen met rechten en vrijheden. Het lijkt alsof het overheidsapparaat daar weinig gevoel voor heeft."
Het klimaatbeleid ziet Wynia als de belangrijkste "onzin" waar hij zich in zijn boek tegen verzet. "Dat is een sterk door emoties bepaald beleid. Het is een optelsom van tamelijk onzinnige, paradoxale en tegenstrijdige operaties. De klassieker is daarbij het gasverbod, waarbij huizen van het gas worden afgesloten. In België en Duitsland worden de huizen aangesloten op het gas, en Nederland is het enige land ter wereld dat huizen afsluit van het gas omdat het goed zou zijn voor het klimaat. Zoveel onzin kan niet tegelijkertijd bestaan."