main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 31 januari 2020 — 11:15

Lichaam drenkeling Terschelling na 52 jaar geïdentificeerd: ‘1 van honderden onbekende doden in Nederland’

Van een man die in november 1967 was aangespoeld op Terschelling, is na ruim 52 jaar de identiteit bekend. Het gaat om Kees van Rijn uit Katwijk, die op 22-jarige leeftijd om het leven kwam toen het schip waarop hij voer verging op de Noordzee. Dit maakte de politie onder andere bekend in talkshow Op1.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de man geïdentificeerd, nadat het instituut DNA van de nabestaanden van Van Rijn had vergeleken met DNA-profielen in de Databank Vermiste Personen van de politie. Het coldcaseteam in Den Haag heeft de nabestaanden donderdagmiddag op de hoogte gebracht.

Kees van Rijn maakte deel uit van de bemanning van de KW37 Orion die op 28 oktober 1967 in zeer zware storm verging op de Noordzee bij Terschelling. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Van hen is nu alleen de schipper, Jan Nijgh, nog niet gevonden.

Honderden onbekende doden

Kees van Rijn is slechts een van de honderden de mensen die in Nederland begraven liggen en waarvan de identiteit niet bekend is. Dankzij nieuwe technieken lukt het steeds beter om deze doden te identificeren. Voor de politie is het immers essentieel om te achterhalen wie de onbekende doden zijn. “Allereerst omdat achterblijvers recht hebben om te weten wat er met deze personen is gebeurd. Indien het om een moordzaak gaat, kunnen we pas écht aan een onderzoek beginnen zodra we een identiteit hebben”, verklaart Izanne de Wit van de Landelijke Eenheid in Op1. In veel gevallen gaat het volgens haar om mensen uit het buitenland.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer