main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 januari 2020 — 10:27

Woningmarkt verder onder druk: ‘Als wij nu niets doen hebben wij echt een groot probleem’

De woningmarkt blijft onder druk staan. Het aantal inwoners blijft maar stijgen en daarmee ook de vraag naar woningen. En door de stikstof- en de PFAS-crisis loopt de noodzakelijke huizenbouw flink achter op schema. “Er is vorig jaar een Zwolle aan mensen bijgekomen, zo’n 123.000 mensen. Bouw daar maar eens tegenop”, waarschuwt Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, in Goedemorgen Nederland.

Ook volgens Madeline Buijs van ABN AMRO zullen wij in 2020 de gevolgen gaan merken van de teruglopende woningbouw. “Naar verwachting zal de bouwproductie dit jaar met twee procent gaan krimpen. Op dit moment is er een tekort van zo’n 300.000 woningen. Dat tekort gaat wel iets teruglopen richting 2030. Maar als wij nu ook veel minder gaan bouwen, verwachten wij dat het tekort hoog blijft.” Vorig jaar was er nog sprake van een groei van vier procent, aldus de bank.

‘Veel verborgen woningnood’

Van der Laan spreekt over een zorgelijke ontwikkeling. “Het is een basisbehoefte om ergens te kunnen wonen. Momenteel is er ook veel verborgen woningnood. Veel volwassenen wonen nog bij hun ouders.”

De woningnood is ook een lokaal probleem, legt Van der Laan uit. “Iedereen wil op dezelfde plaatsen wonen. Als iedereen zich netjes over het land zou verspreiden, zouden wij dit probleem niet hebben.” De vastgoedspecialist benadrukt dat het ook enigszins een luxeprobleem is. “Wij willen ook allemaal op populaire plekken wonen.”

‘Rijk moet regie in handen nemen op woningmarkt’

Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, merkt op dat het steeds duurder wordt in de grote steden en dat mensen vaker in omliggende dorpen gaan wonen, de periferie. “Dat betekent dat de prijzen van de huizen in bijvoorbeeld de Betuwe steeds duurder worden. En aan de andere kant krijg je dan ook nog meer files op de weg omdat al die mensen wel in de Randstad blijven werken. Als wij nu niets doen, hebben wij echt een groot probleem.”

LEES OOK: Gekte op de woningmarkt: bijna 30 procent van huizen boven vraagprijs verkocht

De NVM voorziet ook grote problemen en heeft daarom aan het Rijk gevraagd om de regie in handen te nemen. “Daarbij hebben wij steun gekregen van CDA, VVD en D66. Die moeten ervoor zorgen dat er woningen op goede plaatsen in het land worden gebouwd. Het besef dat er veel meer gebouwd moet gaan worden, is nog niet overal doorgedrongen. Zeker bij gemeentes niet. Die moeten met projectontwikkelaars om de tafel gaan zitten om te kijken welke belemmeringen er weggenomen kunnen worden zodat er goedkoper en sneller gebouwd kan worden.”

‘Veel meer singles’

En er moeten ook andere huizen gebouwd worden dan vroeger. Zo was er vijftig jaar geleden een grote behoefte aan eengezinswoningen, legt trendwatcher Adjiedj Bakas uit. “De trend is nu dat je veel meer singles ziet. Veel mensen zijn gescheiden of kiezen ervoor om als single door het leven te gaan. Veel mensen willen ook geen tuin meer. Babyboomers verkopen hun huis en gaan kleiner wonen.”

Vastgoedspecialist Van der Laan benadrukt dat er een groot tekort is aan alle type woningen. “Het is zo dat wij steeds meer singles en alleenstaanden hebben. Ook de vergrijzing heeft grote invloed. Maar als je aan iemand in Nederland vraagt waar ze willen wonen, dan zeggen ze toch vooral in een huis met een tuin. En ook daar is een tekort aan.”

‘Tijd en investeringen’

Van der Laan ziet ook mogelijke oplossingen door het gebruik van prefab-woningen en robotisering. “Maar die robotisering is er niet meteen. Dat vergt tijd en investeringen.”

LEES OOK: ‘Nederland kwetsbaar voor crash woningmarkt: economie komt dan tot stilstand’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer