main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 januari 2020 — 10:27

Woningmarkt verder onder druk: ‘Als wij nu niets doen hebben wij echt een groot probleem’

De woningmarkt blijft onder druk staan. Het aantal inwoners blijft maar stijgen en daarmee ook de vraag naar woningen. En door de stikstof- en de PFAS-crisis loopt de noodzakelijke huizenbouw flink achter op schema. “Er is vorig jaar een Zwolle aan mensen bijgekomen, zo’n 123.000 mensen. Bouw daar maar eens tegenop”, waarschuwt Servaas van der Laan, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, in Goedemorgen Nederland.

Ook volgens Madeline Buijs van ABN AMRO zullen wij in 2020 de gevolgen gaan merken van de teruglopende woningbouw. “Naar verwachting zal de bouwproductie dit jaar met twee procent gaan krimpen. Op dit moment is er een tekort van zo’n 300.000 woningen. Dat tekort gaat wel iets teruglopen richting 2030. Maar als wij nu ook veel minder gaan bouwen, verwachten wij dat het tekort hoog blijft.” Vorig jaar was er nog sprake van een groei van vier procent, aldus de bank.

‘Veel verborgen woningnood’

Van der Laan spreekt over een zorgelijke ontwikkeling. “Het is een basisbehoefte om ergens te kunnen wonen. Momenteel is er ook veel verborgen woningnood. Veel volwassenen wonen nog bij hun ouders.”

De woningnood is ook een lokaal probleem, legt Van der Laan uit. “Iedereen wil op dezelfde plaatsen wonen. Als iedereen zich netjes over het land zou verspreiden, zouden wij dit probleem niet hebben.” De vastgoedspecialist benadrukt dat het ook enigszins een luxeprobleem is. “Wij willen ook allemaal op populaire plekken wonen.”

‘Rijk moet regie in handen nemen op woningmarkt’

Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, merkt op dat het steeds duurder wordt in de grote steden en dat mensen vaker in omliggende dorpen gaan wonen, de periferie. “Dat betekent dat de prijzen van de huizen in bijvoorbeeld de Betuwe steeds duurder worden. En aan de andere kant krijg je dan ook nog meer files op de weg omdat al die mensen wel in de Randstad blijven werken. Als wij nu niets doen, hebben wij echt een groot probleem.”

LEES OOK: Gekte op de woningmarkt: bijna 30 procent van huizen boven vraagprijs verkocht

De NVM voorziet ook grote problemen en heeft daarom aan het Rijk gevraagd om de regie in handen te nemen. “Daarbij hebben wij steun gekregen van CDA, VVD en D66. Die moeten ervoor zorgen dat er woningen op goede plaatsen in het land worden gebouwd. Het besef dat er veel meer gebouwd moet gaan worden, is nog niet overal doorgedrongen. Zeker bij gemeentes niet. Die moeten met projectontwikkelaars om de tafel gaan zitten om te kijken welke belemmeringen er weggenomen kunnen worden zodat er goedkoper en sneller gebouwd kan worden.”

‘Veel meer singles’

En er moeten ook andere huizen gebouwd worden dan vroeger. Zo was er vijftig jaar geleden een grote behoefte aan eengezinswoningen, legt trendwatcher Adjiedj Bakas uit. “De trend is nu dat je veel meer singles ziet. Veel mensen zijn gescheiden of kiezen ervoor om als single door het leven te gaan. Veel mensen willen ook geen tuin meer. Babyboomers verkopen hun huis en gaan kleiner wonen.”

Vastgoedspecialist Van der Laan benadrukt dat er een groot tekort is aan alle type woningen. “Het is zo dat wij steeds meer singles en alleenstaanden hebben. Ook de vergrijzing heeft grote invloed. Maar als je aan iemand in Nederland vraagt waar ze willen wonen, dan zeggen ze toch vooral in een huis met een tuin. En ook daar is een tekort aan.”

‘Tijd en investeringen’

Van der Laan ziet ook mogelijke oplossingen door het gebruik van prefab-woningen en robotisering. “Maar die robotisering is er niet meteen. Dat vergt tijd en investeringen.”

LEES OOK: ‘Nederland kwetsbaar voor crash woningmarkt: economie komt dan tot stilstand’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer