Woningcrisis vereist meer regie van Rijk: ‘Niet praten, maar bouwen’
Om uit de woningcrisis te komen moet er worden gebouwd, maar behalve door stikstofproblemen wordt dit ook vertraagd door gemeenten. CDA-Kamerlid Erik Ronnes vindt dat het tijd wordt dat het Rijk de regie neemt. Dat zei Ronnes in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ondanks dat niet alle steden en provincies op overheidsbemoeienis zitten te wachten, is de nood hoog. "We hebben 300.000 woningen te kort in Nederland. We zien dat het tekort oploopt, we realiseren niet het aantal woningen dat we moeten realiseren. Als er niets gebeurt, wordt het voor de normale Nederlander met een normale portemonnee niet haalbaar om een betaalbare woning te krijgen".
Op de locatie Rijnenburg, net buiten Utrecht, moet volgens ontwikkelaars en woningcorporaties een nieuwe uitbreidingslocatie voor die stad komen. De gemeente besloot dat er hoge windmolens gebouwd moet worden. Volgens Ronnes ligt de gemeente hier dwars. "De gemeente Utrecht kiest vaak voor binnenstedelijke oplossingen, vaak hele dure oplossingen. Daarnaast duurt dit vaak ook heel lang."
Bouwen, niet praten
Als voorbeeld noemt Ronnes de locatie Valkenburg bij Katwijk. "Daar wordt al vijftien jaar gesproken over 5000 woningen die gebouwd moeten worden. In plaats van bouwen, blijft er gepraat worden. Het Rijk moet nu doorpakken en minister Stientje van Veldhoven, van milieu en wonen, moet gebruik maken van haar bevoegdheid en zeggen: daar komt een wijk."
Risico
De hoofdredacteur van vakblad Vastgoedmarkt, Servaas van der Laan, vindt het een goed idee om het Rijk meer regie te geven, maar ziet wel een risico. "In het verleden gingen de prijzen van locaties die door het Rijk werden aangewezen, ontzettend omhoog. Dat wil je niet, dus is het slimmer om afspraken te maken over aantallen woningen."
Volgens Ronnes wordt dit al jaren geprobeerd. "Mijn voorkeur gaat ook uit naar samenwerking tussen provincies, gemeentes en Rijk, maar de woningmarkt gaat alleen maar meer op slot." Woensdag presenteert Ronnes zijn noodplan in de Tweede Kamer.
LEES OOK: Woningmarkt verder onder druk: ‘Als wij nu niets doen hebben wij echt een groot probleem’