‘Miljoenen Nederlanders betalen zich scheel aan energie en telecom’
Eén op de vijf Nederlanders stapt nooit over van energieleverancier, zorgverzekeraar of telecomprovider. Zij betalen daarom vaak honderden euro's meer dan nodig is. Dat meldt het AD.
Dit blijkt althans uit analyses van vergelijkingssites Pricewise en Indepencer op basis van gegevens van meer dan een miljoen mensen. Doordat een grote groep nooit overstapt betalen zij honderden euro's te veel. Wie steeds op zoek gaat naar de laagste prijs, zou uiteindelijk zo'n duizend euro per jaar kunnen besparen.
Onwetend
De telecommarkt (1997), de energiemarkt (2004) en de zorgverzekeringenmarkt (2006) werden in de afgelopen 25 jaar geliberaliseerd. De gedachte hierachter was: meer keuze, meer concurrentie en dus lagere prijzen.
Miljoenen mensen, vaak 65-plussers of laagopgeleiden met een laag inkomen, zijn volgens de analyse echter nog steeds klant bij de bedrijven die uit staatsinstellingen als de PTT voortkwamen. "De reden is een combinatie van niet weten, niet kunnen en niet willen’’, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.
Speuren naar minder betalen
Het grootste deel van de mensen stapt wel geregeld over, het gaat hier vooral om 50-plussers die goed verdienen. Zij speuren volgens het AD goed naar aanbieders met lagere kosten.
LEES OOK: ‘Nederlandse energierekening gaat niet omhoog door Europese klimaatplannen’