main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 13 januari 2020 — 15:15

‘Nederlandse energierekening gaat niet omhoog door Europese klimaatplannen’

Nederlandse huishoudens hoeven er niet bang voor te zijn dat hun energierekening de komende jaren zal stijgen als de Europese Commissie met een pakket aan klimaatmaatregelen komt. Dat zegt althans Diederik Samsom, de kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, in een interview met RTL Z.

Timmermans is binnen de nieuwe Europese Commissie verantwoordelijk voor de Green Deal, die ervoor moet zorgen dat Europa binnen dertig jaar klimaatneutraal is. Zo wordt vliegen duurder, het gebruik van een elektrische auto gestimuleerd en moeten huizen duurzamer worden gemaakt.

Energierekening

De ambitieuze klimaatplannen vanuit de EU zullen miljarden euro’s gaan kosten. De energierekening voor Nederlanders zal als gevolg daarvan echter niet omhoog hoeven, verwacht Samsom. “Nee dat hoeft niet. Nederland laat dit jaar al zien dat het niet hoeft. Doordat gas duurder wordt, elektriciteit goedkoper en je de algemene belasting op energie wat lager zet. Nou, dat helpt”, aldus de oud-partijleider van de PvdA.

“Als je kijkt naar de productie van duurzame energie, dan is dat gemiddeld nog iets duurder dan fossiele energie. Maar wat nou als we ervoor zorgen dat van die energie wat minder nodig hebt, bijvoorbeeld door je huis te isoleren. Dan is de energie weliswaar wat duurder, maar heb je er veel minder van nodig.”

LEES OOK: Waarom Frans Timmermans ineens met een plasticverbod kwam: ‘Hij had een succesverhaal nodig’

Grote Europese landen willen dat Nederland meer geld moet gaan bijdragen aan Europa. Volgens Samsom hoeft dat “niet noodzakelijkerwijs”. Hij ziet ook dat Nederland niet happig is om meer geld aan de EU uit te geven. “Het interessante van de positie van Nederland is dat het minder geld wil uitgeven in zijn algemeenheid, maar veel meer aan klimaat. Ik denk dat daar wel een evenwicht in te vinden is.”

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer