main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 januari 2020 — 06:30

Waarom politici het zo graag hebben over ‘de middenklasse’

De jaren 10 stonden politiek gezien in het teken van de gewone Nederlander. Met het ingaan van het nieuwe decennium staat een andere groep in de belangstelling: de middenklasse. Maar wat is ‘de middenklasse’ en waarom doet die groep er ineens weer toe? Stand van Nederland zocht het uit.

De politiek heeft de middenklasse weer helemaal gevonden. Van Mark Rutte tot Geert Wilders, allemaal willen ze opkomen voor deze veelgenoemde groep. Toch ontbreekt een heldere definitie van het begrip. Ook bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is niet iedereen het eens over wat de middenklasse precies is.

‘Gewone man in de straat’

“Ik denk dat de meeste mensen ‘de gewone man in de straat’ bedoelen”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Dus niet de mensen die helemaal aan de onderkant van de samenleving zitten, en ook niet de mensen met hele hoge inkomens. Dan hou je de rest over.”

Maar wie is dan die “rest”? Om een cijfer te kunnen verbinden aan het vage begrip, hanteren sommige economen de volgende definitie van ‘de middenklasse’.

34.000 euro

Zij kijken naar wat we allemaal jaarlijks netto op onze rekening gestort krijgen, en gaan dan precies in het midden van iedereen zitten. Dat is de zogeheten mediaan. In 2019 was dat ongeveer 34.000 euro. Iedereen die tussen de 75 procent en 200 procent van dat bedrag verdient, wordt gezien als iemand met een middeninkomen.

“Dat is eigenlijk iedereen met een inkomen tussen de 25.000 en 68.000 euro besteedbaar inkomen per jaar”, aldus Van Mulligen. Daaronder vallen dus geen bijstandsmoeders of Eredivisiespelers, maar wel stratenmakers, politieagenten, leraren en shoarmazaakeigenaren.

Welvarend land

De middenklasse is dus een hele brede groep, en dat verklaart ook waarom de term zo populair is onder politici. “In Nederland valt bijna driekwart van de bevolking in die inkomensgroep”, zegt Van Mulligen. Een grote, tevreden middenklasse betekent dus een welvarend, tevreden land.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer